Hlavní obsah

První miminko roku 2010 se v Česku narodilo dvě minuty po půlnoci

Aktualizováno

Nedbajíce bouřlivých oslav Nového roku se jen pár minut po půlnoci v České republice narodila první miminka. Zřejmě úplně prvním novorozencem roku 2010 je Šárka Malíková z Huštěnovic, která se narodila v porodnici v Uherském Hradišti. Vážila 2,9 kilogramů a měřila 49 centimetrů.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prvním dítětem narozeným 1. ledna v Praze je Jaroslav Zahálka. Maminka ho přivedla na svět ve Fakultní nemocnici Motol osm minut po půlnoci.

Článek

V prvních deseti minutách roku se v Česku narodilo šest dětí, čtyři holčičky a dva kluci. Za dalších deset minut stoupl počet novoročních novorozenců na devět. 

Jen minutu po Šárce Malíkové se v na jihu Moravy v porodnici Fakultní nemocnice Brno v Brně-Bohunicích narodila další holčička - Karolina Havelková. Novorozeně vážilo 3,2 kilogramu a měřilo 48 centimetrů.

Loni obdrželi rodiče prvního dítěte 10 000 korun a věcné dary za pět tisíc korun. Letos radní o odměně zatím nerozhodli.

První chlapec se narodil v Českém Krumlově

Nejspíše vůbec prvním chlapcem, který se v České republice narodil, je Štěpán Fousek z Českého Krumlova. Na svět přišel pět minut po půlnoci v českokrumlovské porodnici, vážil 3,2 kg a měřil 49 centimetrů. "Je to moje druhé dítě, doma už mám jedenáctiletou dceru. Porod byl bez komplikací a trval asi tři hodiny, takže byl i celkem rychlý," řekla třiatřicetiletá maminka Monika Fousková.

Zřejmě první letošní pražské dítě se narodilo ve Fakultní nemocnici Motol. Její mluvčí Eva Jurinová řekla, že osm minut po půlnoci přišel na svět chlapeček, který dostal jméno Jaroslav. Váží 3170 gramů a měří 52 centimetrů, jeho maminka je z Prahy 6.

Hlavní město tradičně odměňuje všechny pražské děti narozené na Nový rok, protože chce předejít případným soutěžím o prvního novorozence začínajícího roku. O výši letošního finančního daru teprve v lednu rozhodne městská rada. Loni se v první den roku narodilo v metropoli 30 dětí, každého z nich město obdarovalo 15 000 korunami.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jaroslav Zahálka v pražské nemocnici Motol

Deset minut po půlnoci se narodilo první miminko roku 2010 Ústeckéhoé kraje v nemocnici v Děčíně. Holčička vážila 2,8 kilogramu a měříla 48 centimetrů.

První miminko Středočeského kraje je Chasan

Ve středních Čechách se letos narodilo první dítě v nemocnici v Brandýse nad Labem. Chlapeček jménem Chasan přišel na svět 13 minut po půlnoci. Jeho maminkou je cizinka, která má v České republice dlouhodobý pobyt. Novorozenec váží 3,8 kilogramu a měří 51 centimetrů.

Jen 17 minut po půlnoci se narodilo v soukromé nemocnici v Ostrově první letošní miminko v Karlovarském kraji. Holčička se jmenuje Sarah Michalová, je z Nové Role a přišla na svět v 00:17. Měří 48 centimetrů a váží 3,17 kilogramu. Od kraje nejspíše získá finanční dar ve výši pěti tisíc korun. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám