Hlavní obsah

Věznice propustily více než 290 lidí

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Věznice v Česku opustilo přes 290 lidí, kteří byli odsouzeni nebo vazebně stíháni za kriminální činy, jejichž trestnost zrušil nový trestní zákoník. ČTK to řekl mluvčí vězeňské služby Robert Káčer. Definitivní údaje budou podle něho k dispozici v pondělí, čísla by se však neměla podstatně měnit. Ministerstvo spravedlnosti již dříve odhadlo, že propuštěny by měly být řádově stovky lidí.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Z borské věznice v Plzni odcházejí první čerstvě propuštění vězni.

Článek

Například na Nový rok v 10:14 skříply dveře a z borské věznice v Plzni vyšli první čtyři propuštění muži. Svobodu jim vrátila od Nového roku platná novela zákona, která z některých někdejších trestných činů udělala pouhé přečiny. 

„Je to hrozně dobrý pocit, ulevilo se mi na srdíčku. Strašně se těším domů za rodinou a za přítelkyní,“ řekl Právu třicetiletý Miroslav. Na Borech strávil za drobné krádeže čtyři měsíce, dalších šest ho ještě čekalo.

Foto: Petr Eret, ČTK

Lidé odsouzení za trestné činy, které zrušil nový trestní zákoník, byli 1. ledna propuštěni také z věznice v Plzni na Borech.

„Ze začátku jsem tomu nevěřil, až když pan vychovatel přišel, abych podepsal výstupní papíry, tak jsem si začal říkat, že se toho prvního ledna se mnou bude něco dít. Ale jistotu mám až teď, když mě pustili za bránu,“ podotkl Miroslav.

Před věznicí čekaly na propuštěné hloučky příbuzných. „Já tu nikoho nemám. Domů do Děčína dojedu vlakem. A co udělám první? Oslavím to. Všechno, co jsem nestihl tady. Vánoce i narozeniny mamky. A pak si půjdu vyřídit sociálku a práci, chci se vrátit do zaměstnání,“ přislíbil Miroslav.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Nový rok přinesl svobodu i Janovi (38). Za řízení vlastního auta bez řidičáku dostal dvě stě hodin veřejně prospěšných prací, na ty ale nenastoupil a tak si šel odsedět sto dní. „Dobrá zkušenost,“ prohodil s poněkud kyselým úsměvem.

„Příště bych si to asi raději odpracoval,“ podotkl Jan, který si na Borech odkroutil čtyřicet dní. „Že půjdu domů, jsem se dozvěděl včera, i když člověk něco tušil už předtím ze zpráv v tisku. Teď jsem šťastnej,“ poznamenal Jan. Reakce vězňů na osvobozující změnu zákona podle něj byly bouřlivé. „To víte, každej chce odtamtud domů. Ti, co zůstávají, mi asi záviděli,“ dodal Jan, kterého čekal návrat do Chomutova.

Na Nový rok dopoledne mělo vyřízené propuštění čtrnáct borských vězňů, celkem by se jich mělo dostat domů kolem čtyřiceti. V celé republice má jít řádově o stovky lidí.         

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Téměř dvě desítky žen odsouzených za trestné činy, které zrušil nový trestní zákoník, opustily 1. ledna brány ženské věznice ve Světlé nad Sázavou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám