Hlavní obsah

Zeman oznámí rozhodnutí o kandidatuře na Ústecku v únoru

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Expremiér a šéf Přípravného výboru Strany práv občanů (SPO) Miloš Zeman ve čtvrtek na dotaz Práva uvedl, že rozhodnutí o kandidatuře do Sněmovny v květnových volbách oznámí až v únoru na krajské konferenci ústecké buňky jeho nové strany. Zmírnil tak tvrzení mluvčího SPO Eduarda Zemana, který oznámil jako hotovou věc, že se už Zeman rozhodl kandidovat.

Foto: Bedřich Novotný, Právo

Miloš Zeman znovu vstupuje do politického ringu.

Článek

„Svoje konečné rozhodnutí řeknu na krajské konferenci Ústeckého kraje,“ sdělil Miloš Zeman ve čtvrtek na dotaz Práva, zda už se rozhodl pro to stanout v čele sněmovní kandidátky na Ústecku, kde by se tak stal soupeřem šéfa ČSSD Jiřího Paroubka. Zmírnil tak vyjádření mluvčího SPO Zemana, který ve čtvrtek expremiérovu kandidaturu potvrdil jako hotovou věc. Ústecká krajská konference SPO se koná 13. února.

Už ve středu ovšem Zeman řekl Právu, že o kandidatuře do Sněmovny vážně uvažuje. K tomu, aby vytáhl do volebního klání v čele ústecké kandidátky SPO Zemana ve středu vyzvali jednomyslně jeho spolustraníci.  „Miloš Zeman byl jednomyslně žádán, aby se ujal role lídra ústecké kandidátky pro volby do Sněmovny,“ řekl Právu jeden z účastníků jednání ústecké SPO.

Zeman odmítá nařčení ze zbabělosti

Zemana kromě výzvy jeho spolustraníků ke zvažování kandidatury vybudilo i Paroubkovo vyjádření, ve kterém expremiéra označil za zbabělce. A to právě kvůli tomu, že nechce do Sněmovny kandidovat.

„Samozřejmě, ač jsem byl původně pevně rozhodnut nekandidovat do Poslanecké sněmovny, zaujal mě názor jistého předsedy jedné politické strany, který zněl, že jsem zbabělec právě proto, že do Poslanecké sněmovny nekandiduji. Nu, a protože jsem až dosud nebyl obviněn ze tří věcí, za prvé nikdy jsem nebyl obviněn z toho, že jsem si něco nakradl, za druhé, nikdy jsem nebyl obviněn z toho, že jsem nedodržel nějakou dohodu a konečně nikdy jsem nebyl obviněn ze zbabělosti, tak toto třetí obvinění ústy citovaného předsedy nyní padlo,“ řekl ve středu Právu Zeman.

„Považuji za nezbytné zdvihnout hozenou rukavici a uvažuji o tom, že tu výzvu Ústeckého kraje možná přijmu, protože se zdvořilostí mně vlastní jsem zvyklý, když po mně někdo hodí kamenem, oplatit mu chlebem. No, a protože ten nejmenovaný předseda nejmenované politické strany bude čirou náhodou rovněž kandidovat v Ústeckém kraji, tak mu možná doručím svůj chléb. Říkám možná, budu o tom ještě přemýšlet,“ dodal Zeman.

ČSSD v tom najednou vidí zoufalý krok

Předseda ČSSD v Ústeckém kraji Petr Benda se podle ČTK ohlášené kandidatury Miloše Zemana na severu Čech neobává. Označil ji dokonce za zoufalý akt. Tvrdí, že SPO je spíše jen filiálkou pravicových stran, která je spojena s osobou Miroslava Šloufa nebo Miloše Melčáka. Míní, že sociální demokraté uspějí, protože SPO nemá levicový program.

Podobný názor má na program SPO i krajský předseda KSČM Oldřich Bubeníček. Domnívá se, že hlasy voličů v regionu jsou dosti pevně rozloženy mezi tři hlavní politické strany, kterými jsou ČSSD, ODS a KSČM, a ani kandidatura Zemana na tom nic nezmění. Dodal, že voliči jejich strany jsou většinou rozhodnutí a spíše pravicovější program SPO je nemůže přesvědčit o tom volit někoho jiného.

Krajský místopředseda ODS Radek Vonka ČTK řekl, že kandidatura Zemana bude znamenat "velkou srandu v předvolební kampani." Zajímavý podle něho bude hlavně střet bonmotů Zemana a stylu Paroubkovy politiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám