Hlavní obsah

Unikátní zákrok: tříletému dítěti lékaři vyndávají ze žaludku minci

Novinky, Michaela Urbanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Období Vánoc je podle lékařů pro spolknutí různých předmětů nejrizikovější. Zejména děti předškolního věku experimentují se vším, co jim přijde pod ruku. Rodiče pak své ratolesti s hrůzou odvážejí na chirurgii.

Článek

Lékaři z Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze nám ale přímo před kamerou předvedli, že se drobné předměty dají z žaludku vyndat i endoskopicky, tedy zavedením sondy se speciální drátěnou kličkou. Pacient je při vědomí a po zákroku mu na břiše nezůstává žádný řez jako při chirurgickém zákroku.

Na záběrech je snímán žaludek tříletého dítěte, které spolklo kovovou minci. Lékaři ji pomocí speciálního endoskopu s drátěnou kličkou vyndávají přes jícen dutinou ústní ven. Zákrok trvá zhruba deset minut.

Předměty různých druhů a velikostí polykají i dospělí lidé. „Je to velmi časté. Někteří to dělají z hecu, při různých sázkách. A pak jsou tu také vězni, kteří si chtějí záměrně ublížit,“ prozrazuje primář II. interní kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze Zdeněk Beneš. V jejich žaludku tak lékaři leckdy nacházejí například polévkové lžíce nebo dokonce žiletky.

Reklama

Výběr článků

Načítám