Hlavní obsah

Česko chce po Berlínu vyjádření k bitce a zatýkání na frankfurtském letišti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo zahraničí (MZV) požádá německé úřady o oficiální stanovisko k incidentu z minulého týdne, kdy byl na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem zadržen český honorární konzul v Brazílii Jiří Jodas.

Článek

Uvedl to Jiří Beneš z tiskového odboru MZV po úterním slyšení Jodase na úřadu. Česká diplomacie prý zváží další kroky teprve poté, co dostane vyjádření německé strany.

Podle Beneše Jodas mluvil o incidentu s ředitelem konzulárního odboru MZV a sdělil mu, jak se událost podle něj seběhla. "Řekl, že do něj policisté vrazili, potom ho povalili na zem a byl zadržen," popsal Beneš.

Beneš v úterý uvedl, že oficiální vyjádření německé strany MZV nemá a dosud mělo informace pouze z médií. Prostřednictvím zastupitelského úřadu v Berlíně proto česká diplomacie požádá Němce o stanovisko.

Německý týdeník Die Zeit na svých internetových stránkách uvedl, že Jodas hlasitě nadával na odletové přepážce. Kapitán letu ho proto vyloučil z přepravy. To podle týdeníku Jodase zřejmě ještě více popudilo a na kapitána zaútočil. Následně prý napadl také přivolané policisty a jednomu způsobil oděrky kůže.

Incident na frankfurtském letišti vypukl kvůli rušení a odkládání letů, ke kterému dopravci přistoupili, když sníh zablokoval startovní i přistávací dráhy. Na letišti uvízlo v pondělí minulý týden na 8000 cestujících a zrušeno bylo na 230 spojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám