Hlavní obsah

Svlékací skenery na ruzyňském letišti jsou hudbou budoucnosti

– Praha

Zmařené útoky Nigerijců vyslaných al-Kajdá znovu oživily diskuse o bezpečnostních opatřeních na letištích. Ukázalo se totiž, že teroristé našli účinné způsoby jak propašovat výbušné nálože zakomponované do oblečení. Kromě vycvičených psů by mohly spolehlivě podobná pekelná zařízení odhalit i svlékací skenery. Ty však znamenají invazi do soukromí a navíc jsou zatím nedostupné.

Článek

Na otázku deníku Právo, jestli se v Ruzyni nepočítá se zavedením skenerů, které by ochrance umožnily vidět přes šaty povrch těla cestujícího a zkontrolovat, jestli neskrývá nějakou zbraň, mluvčí letiště Michaela Lagronová odpověděla: „Například amsterodamské letiště Schiphol sice skenery testuje, ale pro Ruzyni je to hudba budoucnosti. Evropská unie totiž jejich použití ještě neschválila. Začneme se o ně zajímat až poté, kdy projdou potřebnou certifikací.“

V USA se mluví o rozsáhlém nasazení těchto skenovacích zařízení, protože stávající skenovací zařízení podobné nekovové skrýše pro chemické trhaviny neodhalí. Ovšem kritici již dopředu odmítají počítačové svlékání lidí nejen kvůli narušení soukromí a určité intimity, ale i proto, že skenery mohou neúměrně prodloužit dobu potřebnou pro odbavení cestujících.

Nejde totiž jen o jednorázové prosvícení šatů, ale i o propátrání tělních dutin s pomocí trojrozměrných snímků, ať již jde o konečník nebo zažívací trakt. Při skenování může být člověk dokonale svléknut až na kost. Jiné vyvíjené detektory mohou do budoucna teoreticky zjistit i duševní rozpoložení zkoumaného jedince. Ty by však mohly být zbytečné, protože při vědomí, co všechno policisté za skenery vidí, vyvolá širokou škálu emocí.  

Do budoucna se počítá i s dalšími omezeními vůči cestujícím. Na paluby letadel bude platit zákaz i pro malá balení krémů, parfémů a dalších tub, lahví či nádob. Uvažuje se i o zákazu mobilů na palubě a znemožnění přístupu cestujících i k palubním zavazadlům během letu.

Reklama

Výběr článků

Načítám