Hlavní obsah

Na penze a nemocenské bylo vyplaceno o 30 miliard více, než se vybralo

Právo, ČTK, haš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) letos od ledna do konce listopadu vyplatila na důchody a dávky nemocenského pojištění o 29,6 miliardy korun více, než vybrala na pojistném.

Foto: Jan Černý, ČTK

Informační centrum České správy sociálního zabezpečení v Praze na Smíchově

Článek

Ještě ke konci srpna přitom takzvaný účet sociálního pojištění vykazoval jen přibližně třetinovou ztrátu ve výši 11,9 miliardy korun. A loni byl na konci listopadu na účtu kladný zůstatek ve výši 17,5 miliardy korun.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí se na nižších příjmech systému sociálního pojištění podepsala zejména současná hospodářská krize. V důsledku rostoucí nezaměstnanosti se snížil počet plátců pojistného.

Další pokles příjmů přineslo zavedení slev na pojistném pro firmy. Zhoršení bilance účtu sociálního pojištění způsobilo také zavedení nového systému nemocenské, kdy prvních čtrnáct dní platí nemocným přímo zaměstnavatel, odvádí ale současně méně peněz na pojistném.

Důchodci o peníze nepřijdou

ČSSZ na pojistném na důchodové zabezpečení od ledna do konce listopadu vybrala 274,1 miliardy korun, na důchody však, včetně prosincových záloh, vyplatila 301,0 miliardy korun. Na nemocenském pojištění vybrala 21,3 miliardy korun, na nemocenské dávky vyplatila 23,9 miliardy korun.

Příjmy a výdaje sociálního pojištění v mld. Kč
200720082009
příjmy důchodového pojištění266,4282,5274,1
výdaje důchodového pojištění259,5278,2301
příjmy z nemocenského pojištění4042,421,3
výdaje nemocenského pojištění31,729,223,9
Stav účtu sociálního pojištění15,217,5-29,6

Přes nepříznivý trend vývoje příjmů pojistného důchodci a nemocní o peníze nepřijdou. Penze a dávky nemocenského pojištění totiž patří mezi takzvané mandatorní výdaje, které stát musí platit ze zákona.

„Příjmy z pojistného na sociální zabezpečení jsou příjmy státního rozpočtu. Na výplatu dávek nemocenského pojištění a důchodů dostává Česká správa sociálního zabezpečení finanční prostředky na každý kalendářní rok fakticky nezávisle na tom, kolik peněz se vybere,“ řekla mluvčí ministerstva práce Štěpánka Filipová.

Reklama

Výběr článků

Načítám