Hlavní obsah

Senátní kalvárie

Novinky, Pavel Verner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podnikavá Nizozemka jménem Lesbirelová si otevřela webovou stránku, jejíž pomocí mohou zájemci uzavřít sňatek se svým zvířecím miláčkem. Vsadím se o cokoli, že tenhle bláznivý nápad osloví více lidí, než kolik jich oslovily doplňovací senátní volby na Strakonicku.

Článek

Členové horní komory se tento týden sejdou, aby posoudili jedenáct zákonů souvisejících s reformou veřejných financí. Také budou schvalovat jednoho ústavního soudce a vydávat kolegu Nováka trestnímu stíhání. A také si pozvali premiéra a ministra zahraničí, aby si s nimi popovídali o evropské ústavní smlouvě. Netuším, jak radostně se jim může jednat a hlasovat při vědomí, že jejich nového kolegu, který nahradí Pavla Rychetského, přišlo volit jen osmnáct a půl procenta oprávněných voličů. Je to smutné vyjádření nedůvěry ústavnímu tělesu.

Klidní by zůstat neměli. Voliči, kteří se neobtěžovali k urnám, neignorovali pány Pavla Pavla, Josefa Kalbáče či Karla Rodinu, osobně proti nim určitě nic nemají, oni ignorovali instituci - Senát. Jako by do Prahy na Malou Stranu vzkázali: Nemáme sice tu moc vás rozpustit, ač bychom moc rádi, tak vás aspoň nebereme na vědomí. Existence Senátu v moderních českých dějinách tak opět potvrzuje jeho permanentní kalvárii - nedůvěru a nezájem obyvatelstva. Kdo jiný by už měl mít v této zemi silnější pocit vlastní zbytečnosti?

Co tak asi lidem na Senátu vadí: že dvoukomorovost parlamentu zdržuje běh demokracie? Pamatují si snad z odhalení před dvěma roky, že roční náklady na senátora jsou o milion větší než na poslance? Zapůsobil snad na ně komunistický senátor Doubrava, když loni v srpnu vyzval své kolegy, aby už konečně dali své platy postiženým povodněmi a vytvořil tak dojem, že bez něho by to neudělali?

Senát přece také veřejně bodoval, třeba když znemožnil účelovou změnu ústavy, kterou připravovaly strany opoziční smlouvy. Ukázal také svou sílu, když zarazil nákup stíhaček za desítky miliard korun. Podle statistiky "zásahů" patří český Senát k nejúspěšnějším horním komorám v Evropě. Dal třeba významné podněty Ústavnímu soudu; připomínám aspoň zrušení zákona o volbách do parlamentu, který měl zvýhodnit velké strany. Není-li mediálně oblíbeným kolbištěm politických partají, je snad aspoň dílnou, kde se upřesňuje politická vůle.

Jak vidět - všechno nadarmo. V pátek a v sobotu se bude v Brně volit další člen Senátu. Možná, že Moravané svou účastí můj pesimismus vyvrátí. Moc tomu ale nevěřím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám