Hlavní obsah

Mráz v Krkonoších nebezpečně zrychlil sjezdovky

– Vrchlabí
Právo, Vladislav Prouza

Teploty pod bodem mrazu na Štěpána nebezpečně zrychlily krkonošské sjezdovky. Úrazů však záchranáři kupodivu zaznamenali minimum.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Jedny z nejlepších podmínek čekaly lyžaře v Herlíkovicích u Vrchlabí.

Článek

"Důvodem byla nijak velká návštěvnost. Sjezdové tratě nebyly nahuštěné, lyžovalo se vcelku v pohodě. Vrtulník zasahoval letos kvůli zraněnému lyžaři pouze ve Strážném," konstatoval záchranář ze Špindlerova Mlýna, kde v sobotu evidovali čtveřici lehce zraněných lyžařů.

"Dvanáct lyžařů jsme v celých Krkonoších ošetřili na Štědrý den," dodal Pavel Jirsa ze špindlerovského ústředí krkonošské Horský služby. Mráz dosahující mínus čtyř stupňů lze podle aktuální předpovědi počasí pro Krkonoše očekávat v neděli, když v pondělí mají teploty klesnout k mínus šesti stupňům.

Problémy mají běžkaři

Povrch místy zledovatělých sjezdovek s dvaceti až třiceti centimetry technického sněhu nepoleví. Sníh se drží pouze na sjezdovkách, jejichž okolí po vánoční oblevě lemují ostrovy přírodního sněhu. Počasí udělalo čáru přes rozpočet hlavně běžkařům brázdícím nezřídka spoře zasněžené tratě. Sjezdaři naopak od Vánoc jezdili bez front někde ovšem na místy vydřených sjezdovkách.

"Areál v sobotu navštívila zhruba tisícovka lidí," přiblížila Renata Žalská z TJ Spartak Rokytnice nad Jizerou. Invazi turistů očekávají vlekaři od neděle s přílivem silvestrovských hostů. Problémy s místy půlmetrovou vrstvou technického sněhu neměli v Herlíkovicích u Vrchlabí.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Jedny z nejlepších podmínek čekaly lyžaře v Herlíkovicích u Vrchlabí.

FOTO: Vladislav Prouza, Právo

Déšť se Krkonoším vyhnul

"Snažíme se neustále technicky zasněžovat, aby sjezdovky byly kompletně zasněžené. Potíže nám dělají pouze často zdramatizované informace o vývoji počasí, což zbytečně řadu lidí odradí. Kupříkladu den před Vánoci jsme měli zcela vyprodané skibusy, svážející lyžaře ze značné části Česka. Ovšem když se lidé ze sdělovacích prostředků dověděli o možném dešti, který pochopitelně Krkonoše minul, polovina lidí nám na poslední chvíli cestu odřekla," podotkl Daniel Svrček ze společnosti Snowhill provozující nyní provozuschopné areály Šachty ve Vysokém nad Jizerou, Kamenec v Jablonci nad Jizerou a Kozinec u Jilemnice.

Hřebeny Krkonoš pokrývá nesouvislá vrstva sněhu. Sněžení lze očekávat nejdříve v pondělí. Patrně nejvíce lidí přijelo o Vánocích do Špindlerova Mlýna, kam se mezi zimními svátky tradičně chystá i prezident Václav Klaus.

Reklama

Výběr článků

Načítám