Hlavní obsah

Vánoce mají pro nás jiný význam, říkají lidé při vzpomínkách na povodně

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeseník nad Odrou

Vánoce plné smutných vzpomínek mají desítky lidí z Novojičínska. Před půlrokem totiž část okresu postihla blesková povodeň. Osm lidí velká voda usmrtila, desítkám dalších vzala střechu nad hlavou a stovkám obyvatel ze zhruba 20 měst a obcí poničila majetek.

Foto: Pavel Karban, Právo

Roman Pácal, který přišel při povodni o rodinný dům, přiznává, že Vánoce pro něj mají od letošního roku jiný význam.

Článek

"Vánoce pro nás mají jiný význam. Člověk je rád, že zůstal na světě, že přežil, že zachránil děti. To je pro nás důležité,“ přiznal Roman Pácal z Jeseníku nad Odrou. Netajil, že stresy z povodní nejen u něj, ale i u dalších lidí stále přetrvávají. "Na něco takového nezapomenete!“

Pácal byl zrovna jeden z těch, kdo v noci z 24. na 25. června zachraňoval před rozvodněnou říčkou Luhou doslova holý život. "Nemohl jsem se dostat ven z baráku, musel jsem prorazit okno,“ popsal hned po povodni, kdy se dům proměnil v ruinu. "Dole byl pokojík a nad obývákem byl pokoj. Naštěstí tam nikdo v tu dobu, kdy přišla voda nebyl, jinak by už nebyl mezi živými,“ dodal tehdy.

Foto: Pavel Karban, Právo

Jedno z nejtragičtějších míst červnové povodně. V tomto domě totiž při záchraně maminky zemřeli dva bratři, Jaroslav a Stanislav Fuskovi.

Dnes už má postaven nový dům a je od vody tak daleko, aby se on ani rodina při větším dešti nemuseli třást strachy. "Dům už stojí, stěhovat se budeme zřejmě v lednu,“ odhaduje.  

Randusovi staví na parcele, kde jim voda smetla dům

Zatímco Pácal si nový dům postavil sám, manželé Randusovi z nedalekého Kunína dostali nový domek před Vánocemi od obce. Ten jejich voda doslova odnesla, to co z něj zbylo zbourala demoliční četa v červenci. "Jsem ráda, že děti mají pokoj. Být s nimi půl roku v jedné místnosti bylo hrozné,“ poznamenala Ivana Randusová, matka tří dcer - Ivetky, Simonky a Alenky.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ivetka, Simonka a Alenka Ravdusovy

Do konce srpna bydlela pětičlenná rodina ve školní tělocvičně, od září, až do nastěhování do povodňového domku týden před svátky, v pronajatém pokoji v Novém Jičíně. "Stavíme ale vlastní domek, na místě toho zničeného. Když budou peníze, tak ho dostavíme, když ne, tak ho rozestavěný třeba prodáme a zůstaneme tady,“ naznačila s tím, že ještě neví, jak se situace v budoucnu ohledně bydlení vyvine.  

Na ničivou povodeň nechce Randusová o Vánocích moc myslet. "Už bych to ale nechtěla začít,“ kroutí hlavou. Povodňový domek bere za ten nejkrásnější vánoční dárek, jaký kdy v životě dostala. "Moc jsme nevěřili, že to obec stihne postavit do Vánoc.“  

Foto: Pavel Karban, Právo

Dcery Randusovy už mají vlastní pokoj.

Rok 2009 označuje Randusová za smolný či špatný. "Začal ne zrovna příjemně a od té doby je to pořád horší. Takže doufám, že tím Štědrým dnem to skončilo a už to bude jen dobré,“ uzavřela Randusová.

Škody po povodních na Moravskoslezsku za tři miliardy

Blesková povodeň, která zasáhla část Novojičínska 24. června a Fulnecko 2. července, jen v Moravskoslezském kraji napáchala škody přesahující 3,152 miliard korun. Záplava se dotkla 30 obcí a měst, jen v kraji si vyžádala osm obětí. Zaplavila přibližně 900 domů, z toho skoro pět desítek "odsoudili“ statici k demolici a postihla více než čtyři tisíce lidí.  

Podle soupisu vznikly největší škody na státním majetku, a to za 1,240 miliard korun. Obce a města zaznamenaly škodu ve výši téměř 730 miliónů, nepodnikajícím osobám napáchala velká voda škodu za 588 miliónů a kraji způsobila ztráty na majetku za 380 miliónů korun. "Nejmenší“ škodu, za 213 miliónů korun, vyúčtovali podnikatelské subjekty. 

Reklama

Související články

Na Novojičínsku už bourají poškozené domy

Desítky domů, které poničila na Novojičínsku povodeň, budou strženy. Některé už se začaly bourat. Ve středu povodeň v oblasti vážně poškodila 450 domů a 10...

Výběr článků

Načítám