Hlavní obsah

Desítka demonstrantů v Praze vystoupila proti slavení "svátků konzumu"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zhruba desítka aktivistů na Štědrý den před obchodním centrem Paladium na pražském náměstí Republiky protestovala proti Vánocům jako svátku konzumu. Jejich projevy a transparenty se setkávaly jen s nepatrným zájmem lidí, kteří ještě na poslední chvíli spěchali do obchodního centra opatřit nějaké dárky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Proti "konzumním Vánocům" protestovali zejména mladí lidé

Článek

"Ježíšek neexistuje," hřímal z megafonu známý svolavatel anarchistických 1. májů Ondřej Slačálek. Dárky dětem podle něj nenosí ani Santa Claus, postavička, která byla původně reklamním maskotem společnosti Coca Cola. Dárky se kupují za těžké peníze a mnoho rodin se kvůli nim každoročně zadluží, jen aby "ukázaly jak moc a za kolik se mají rády", pokračoval.

Foto: Milan Malíček, Právo

Organizátor anarchistických 1. májů Ondřej Slačálek

Řečníci vytkli pražskému primátorovi Pavlu Bémovi, že jednou v roce na Štědrý den přiděluje bezdomovcům polévku a po celý jeho zbytek lukrativní zakázky firmám.

Foto: Milan Malíček, Právo

Demonstrantům se nelíbí, že primátor Bém jednou v roce přiděluje bezdomovcům polévku a po celý jeho zbytek lukrativní zakázky firmám.

Napadli i pouliční prodej a zabíjení kaprů. Je to "proměna bytostí v kus mrtvé hmoty na prodej", uvedl jeden z řečníků. V projevech zaznělo i to, že mnohé z dárků vyrobily děti v rozvojových zemích vydírané kapitalismem.  

Foto: Milan Malíček, Právo

Protest celkově ukázal vánoční tradice v jiné perspektivě

"Touha obdarovat druhé je krásná, ale ne jako ritualizovaná společenská povinnost, ne jako vykoupení za celoroční sobectví, ignoranci a sledování pouze vlastního zájmu a kariéry. Chceme společnost, kde budou lidé myslet na ty druhé 365 dní v roce a ne jen o Vánocích," volali do megafonu aktivisté.

S sebou si přinesli transparenty s nápisy: "Ježíšek neexistuje", "Ježíšek je zombie", "Vánoce jsou svátkem peněz" nebo "Od 27. 12. se zase budete nenávidět".  

Foto: Milan Malíček, Právo

Podle nespokojených mladých lidí ztrácí myšlenka Vánoc na významu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám