Hlavní obsah

Ministerstvo obrany uzavřelo smlouvu na dodávku 90 obrněných vozů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo obrany uzavřelo smlouvu na dodávku 90 lehkých obrněných vozidel Iveco i s logistikou a municí za více než 3,6 miliardy korun. Vozidla v několika verzích budou dodána v letech 2010 až 2013. Česko při nákupu kolových obrněnců spolupracuje se Slovenskem.

Foto: Šefr Igor, ČTK

Transportér Iveco LMV

Článek

Armáda hodlá novými obrněnými vozidly vybavit lehké motorizované jednotky. Uplatnit by se měly zejména v boji s pěchotou, lehce obrněnou technikou, k ničení nepancéřovaných vozidel a jiných lehce opevněných objektů nepřítele.

"Dále tato vozidla budou použita pro vybavení lehkých motorizovaných jednotek a výstavbu společné česko-slovenské jednotky Battle Group,“ uvádí v tiskové zprávě ministerstvo obrany. 

Smlouva podle ministerstva obrany počítá s dodávkou 77 kusů lehkých bojových obrněných vozidel Iveco se zbraňovou stanicí Protector s 12,7 milimetrovým těžkým kulometem, z nichž sedm je určeno pro vyšší šarže, a 11 kusů lehkých obrněných vozidel bojové podpory s kulometem ráže 7,62 milimetrů, uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.  

Bez výběrového řízení...

Všechny obrněnce s náhradními díly a municí dodá firma mezi lety 2010 až 2013. Smluvně je také zajištěno školení a logistické zabezpečení. 

Součástí projektu jsou offsetové programy ve výši 100 procent, z toho 20 procent bude ve formě přímých offsetů určeno na zakázky ve prospěch domácího obranného průmyslu.

Kritici přitom upozorňují na drahé armádní nákupy techniky a vybavení v době hospodářské krize a výrazné vládní snahy šetřit veřejné finance. Nynější smlouva na dodávku obrněnců neprošla výběrovým řízením, důvodem byla podle dřívějších vyjádření ministra obrany Martina Bartáka snaha o co nejrychlejší dodání potřebné techniky.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám