Hlavní obsah

Klaus: Fischerovi se dobře vládne, nedělá nelaskavá rozhodnutí

Právo, Robert Dengler

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Václav Klaus v exkluzivním rozhovoru, který vyjde ve středečním Právu, hovoří o tom, kam pojede na hory, o ekonomické krizi, korupci, Fischerově vládě i svých plánech.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Za "nový fenomén" považuje bezradnost českých voličů, kteří nevědí, koho volit. Podle Klause se od obou největších stran ČSSD a ODS voliči ve stále větším měřítku odpoutávají, zatímco malé strany zatím nepřesvědčily. "Přiznám se, že těžké to mám i já," řekl Právu prezident-volič k politické nabídce čtyři měsíce před volbami.

Nenastal čas rozšifrovat vaše slova, že po roce 2013 se do politiky vrátíte možná pod jiným praporem? Chcete převzít ODS, vytvoříte si novou stranu, nebo si jinou přetvoříte k obrazu svému?

Nemohu k tomu říci jedinou větu navíc. Nedovedu si představit, že bych 7. března 2013 odjel kamsi na chalupu do jižních Čech nebo na co nejvzdálenější univerzitu. Mám pocit, že bych tu chtěl zůstat a teď k tomu nedovedu říci nic víc.

Mirek Topolánek vám nedávno vzkázal, že ODS vás už potřetí volit nebude, tedy v případě přímé volby, kdy by se dala obejít ústavní podmínka maximálně dvou volebních období prezidenta.

Pokus jakýmkoli způsobem se zmocnit třetího volebního období podle modelu prezidentů středoasijských zemí považuji za vyloučený. Nikdy v životě mne něco takového nenapadlo. Zcela jednoznačně sděluji, že to vůbec nepadá v úvahu. Protože si myslím, že to musí vědět i Mirek Topolánek, tak ten jeho vzkaz považuji za zbytečně hrubý.

Nežárlíte na Fischerovu 80procentní podporu v průzkumech? Neříkejte, že se nepodíváte, jestli tam máte svých 66 nebo 58 procent, výkyvy tam letos byly...

Myslím, že on i tato vláda jistou důvěru veřejnosti má. Nedělá fatální rozhodnutí, ani riskantní a pro lidi nelaskavá rozhodnutí. To se dobře vládne. Míra popularity dnešního premiéra odpovídá zhruba tomu, co jsme zažívali v počátcích 90. let, kdy nejpopulárnější osobou byl ministr zahraničí, protože nedělal nic, co by se negativně dotýkalo těch či oněch lidí. Ministři zdravotnictví, zemědělství, financí to vždycky měli samozřejmě mnohem horší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám