Hlavní obsah

Nechte si své předvánoční výkřiky, vzkázal Bém lidovcům po výzvě k demisi

Novinky, ČTK, Jaroslav Soukup
Praha
Aktualizováno

Poté, co předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda v úterý vyzval v souvislosti s Opencard vedení pražské radnice v čele s primátorem Pavlem Bémem (ODS) k rezignaci, dostalo se mu nabídky spolupracovat na projektu. Primátor nicméně označil požadavek KDU-ČSL za "předvánoční výkřiky do tmy" a naznačil, že by se lidovečtí představitelé měli uklidnit.

Článek

Svoboda má za to, že vedle primátora Béma by měli svou funkci opustit i jeho straničtí kolegové Martin Langmajer a Milan Richter.

"Nepomohou žádné audity, nemohou vyšetřovat sami sebe," poznamenal v úterý Svoboda ke snaze magistrátu projekt opět prověřit auditem. Šéf lidovců tak reagoval na audity, které si hlavní město zadalo.

Podle lidovců je kauza Opencard "posledním článkem v řetězu korupčního jednání, kterým je Magistrát hl. města Prahy pověstný. Za symbol korupce je považován primátor Pavel Bém".

"Za vlády Pavla Béma se korupce stala normou, a to za tichého souhlasu opozice ČSSD,“ dodal Svoboda. Lidovci uvedli, že Bém selhal jak v projektu Opencard, tak v kauze Kaplického knihovny. Nelíbí se jim ani "megalomanský projekt tunelu Blanka".

Kroťte vášně a přidejte se k nám, vzkázal Bém

Bém na Svobodovy výroky zareagoval pozvánkou lidoveckého šéfa coby externisty do projektového týmu Opencard.

"Není důvod k pálení čarodějnic a odstupování celé rady. Poprosil bych Cyrila Svobodu, ať zkrotí své vášně a vrátí se do přístavu zdravého rozumu," řekl novinářům primátor.

Projekt multifunkční čipové karty přišel město již na 888 miliónů korun, ale mimo jiné kvůli nevýhodně uzavřeným smlouvám zatím negeneruje žádný zisk. Praha si proto nedávno nechala vypracovat několik auditů, které problematičnost projektu vesměs potvrzují.

Odstupujícího Krause nahradí radní Richter

Václav Kraus, šéf odboru informatiky pražského magistrátu v úterý podle informací České televize oznámil, že podá výpověď, nesouhlasí s tím, jak město celou kauzu řeší. Od února by ho měl nahradit radní Milan Richter. Kvůli nesouhlasu s postupem vedení radnice odstoupila již členka rady města Markéta Reedová (SNK-ED) a odvolán byl i její kolega Petr Štěpánek (SZ).

První forenzní audit vytvořila pro Prahu společnost Nexia a mimo jiné v něm konstatovala, že projekt je pro město nerentabilní, množství prostředků bylo vyčerpáno neefektivně a že ztráta, kterou audit spočítal na 888 miliónů korun, bude dále narůstat. Kontrola také zjistila, že Praha nemá nad projektem dostatečnou kontrolu, neboť nevýhodně uzavřené smlouvy dávají hlavní slovo firmě Haggues. [celá zpráva]

I druhý audit zjistil nedostatky 

Město se po zveřejnění auditu  dohodla s firmou Haggues na tom, že od ní převezme licenci na provozování Opencard. Město tím má znovu získat nad projektem kontrolu. [celá zpráva]

Primátor Bém nechal zpracovat další audit společnosti e-Fractal. Jeho definitivní verze by měla být známá do 10. ledna příštího roku. [celá zpráva]

Podle serveru Aktuálně.cz i druhý audit konstatuje, že "v průběhu zkoumání projektu byly nalezeny nedostatky v oblasti plánování a koordinace takto zadávaných služeb, zejména v počátcích realizace projektu." Tuto oblast pak bude podle nich třeba dále prošetřit.

Kontroloři také konstatovali přílišnou závislost radnice na společnosti Haggues. Postrádali také výběrová řízení, neboť zakázky byly záměrně rozdělovány na menší, aby se město této povinnosti vyhnulo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám