Hlavní obsah

České hory čekají na svátky nájezdy politiků

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Letos bude asi největší koncentrace politiků na českých horách. Lidé je budou moci potkat v Krkonoších, Krušných horách, Beskydech i na Šumavě či na Vysočině.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Prezident Václav Klaus na lyžích ve Špindlerově Mlýně.

Článek

Prezident Václav Klaus zamíří spolu se svou rodinou během svátků na pár dnů do Pece pod Sněžkou a do Špindlerova Mlýna.

Harrachovské pláně bude brázdit i šéf Senátu Přemysl Sobotka (ODS), jemuž je domovem Liberecko.

„Lyžovat umím, umím i carvingový oblouk. To musíte ta kolena dát ke svahu a můžete při tom zatěžovat obě lyže… ale mnohem důležitější je, když budu – řečeno s velkou nadsázkou – v ilegalitě,“ svěřil se Sobotka. Připustil, že povolení přiblížit se k němu bude mít jen manželka.

V posteli s léky a manželkou

Jeho protějšek ze Sněmovny, Miloslav Vlček (ČSSD), byť se mu stýská po lyžích, se chystá na svátky s antibiotiky do postele. „Jsem nějaký nakřapaný, manželka už také leží, takže na lyže to letos nevypadá,“ řekl chraplavým hlasem Právu.

Já se cpu vždycky, když odpočívám. To mně rozhodně nepřekáží
ministr vnitra Martin Pecina

Přesto se těší na svátky, právě proto že budou pohromadě i s dětmi, protože si je teď moc neužil. Byť rodilý Moravák, zůstane Vlček ve svém novém domově v Praze zřejmě i na Silvestra. Již pět let se kvůli zdraví nedotkl alkoholu: „Pojedu v mattonkách a džusech.“

Pro Fischerovy jsou vánoční svátky příležitostí k setkávání. Letos jejich tradiční rodinná štědrovečerní snídaně přesto bude mít trochu jiný rámec.

„Manželka každoročně na Štědrý den organizuje rodinnou snídani, což znamená, že se dopoledne v našem nevelkém panelovém bytě setkávají rodiny našich dětí – je to docela pěkný šrumec, nějakých sedmnáct lidí. Letos využiju možností Kramářovy vily, která je pro tento účel přece jen prostornější,“ svěřil se premiér Jan Fischer Právu. Večer stráví klasickou štědrovečerní večeři a rozbalování dárků už pod stromečkem doma.

„Následujících pár dnů volna chceme strávit na horách. Vyčistit si na čerstvém vzduchu hlavu a nasbírat síly na příští nelehký rok,“ dodal premiér.

Do práce ještě na Štědrý den

Také ostatní členové vlády budou užívat volna. Jen strážce státní kasy Eduard Janota zapochyboval, zda mu pracovní povinnosti dovolí se úplně uvolnit.

„Bude záležet na pracovních povinnostech, jestli někam vycestuji. Na Vánoce budu určitě v Praze, možná i první i druhý svátek a pak nevím. A na Silvestra? To také ještě upřímně řečeno nevím. Nevylučuji ani sport, ani lenošení. Ale jestli budu v Peci pod Sněžkou nebo pojedu někam jinam, to teď neřeknu,“ uvedl ministr. V říjnu byl s manželkou na dovolené na Kubě.

Prahu hodlá rozhodně opustit ministr vnitra Martin Pecina. I když také ještě na Štědrý den dopoledne bude pracovat: objede hasičské zbrojnice v Moravskoslezském kraji.

„Na Vánoce pojedu do Skalice, což je součást Frýdku-Místku. První svátek vánoční jdu k matce se svými dětmi a druhý svátek vánoční jdu k tchyni se svými dětmi. Takže tradiční rodinné svátky, jako to máme každý rok,“ prozradil. Silvestra pak hodlá strávit se svými skalickými sousedy.

„Já se cpu vždycky, když odpočívám. To mně rozhodně nepřekáží,“ reagoval kulaťoučký Pecina na otázku, čemu dává přednost, zda odpočinku nebo zda se bude „vysilovat“ jídlem.

Také ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová zamíří domů, k rodině. „Štědrý večer strávím s manželem, dětmi a s pohádkami doma ve Štěnovicích a zakončím jej krájením jablek a návštěvou půlnoční mše. Na Silvestra budu na Šumavě a podle sněhové nadílky se rozhodnu pro snowboard nebo wellness,“ odhalila Právu své plány.

Automobilový fanoušek, poslanec ODS Jiří Janeček, změní kontinent. Za pár dní odletí do Buenos Aires, kde na Nový rok startuje jako pilot na Rallye Dakar. Závod skončí po dvou týdnech, takže by Janeček mohl stihnout sněmovní schůzi, která začne 26. ledna.

Nejkrásnější dárek dostal Paroubek

Vánoční přání se již splnila předsedovi soc. dem. Jiřímu Paroubkovi, když pod stromeček dostal nejkrásnější dárek: dceru. „Když se mě lidé ptají, co chci pod stromeček, odpovídám, že už jsem dostal. Možná že dostanu ještě nějakou encyklopedii, ta se vždycky hodí. Vánoce budeme trávit ve Vraném u Prahy a možná tam vydržíme až do Silvestra,“ svěřil se Právu.

Šéf ODS Mirek Topolánek byl méně sdílný a Právu na otázku, jak se chystá strávit sváteční čas, odpověděl pouze „s rodinou“.

Se svou ženou a dvěma dětmi a rodiči si Vánoce užije v Brně šéf zelených Ondřej Liška. Na poslední den v roce ale město opustí. „Silvestra jako vždy strávím s přáteli, tentokrát na chalupě na Vysočině,“ odpověděl Právu.

Lidoveckého předsedu Cyrila Svobodu Právo zaskočilo stejnou otázkou den po schvalování státního rozpočtu.

„Narození Krista je velký církevní svátek. Je to jediná událost, podle které se počítá rozpočet. Žádná jiná událost nemá tak fatální dopad do dějin lidstva, dnes i muslimové i všichni na této planetě počítají rozpočet podle tohoto data,“ vyprávěl Svoboda.

„Jé, já se omlouvám, mě rozpočet tak poznamenal, že se mi připletl i sem. Letopočet, samozřejmě že letopočet,“ opravil se. Jako konzervativní křesťanská rodina prožijí svátky Svobodovi tradičně: zúčastní se prý všech možných církevních slavností. Pak zamíří na chalupu poblíž Klínovce, kde to asi vypadá více na běžky. „Skutečně“ zalyžovat si pak odjedou se všemi svými dětmi do Itálie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám