Hlavní obsah

Premiér Fischer se necítí jako loutka politiků, ale v politice zůstat nechce

Novinky,

Premiér Jan Fischer v nedělním diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce popřel, že by se vláda štěpila. Odmítl také, že by byl jen loukou v rukách politiků, jenž nemůže nic dělat. Fischer navíc jasně popřel, že by chtěl být dále politice, jak se spekulovalo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda vlády Jan Fischer

Článek

Zkušenost z politiky označil za mimořádně zajímavou, ale dodal, že svět politiky ho nefascinoval tak, aby v něm zůstal: „Je to nevídaná zkušenost, ale úmysly dalšího angažmá nemám.“ Vyloučil, že byl vstoupil do politické strany TOP 09 Miroslava Kalouska či Karla Schwarzenberga.

Hned v úvodu ale popřel, že by byl jen loutkou politiků. „Necítím se nesvobodný, necítím se jako něčí pimprle, něčí loutka, jakkoli je to někdy s politiky složité,“ řekl na úvod premiér. Podle něj se to nezmění ani v příštím roce, ačkoli tvrdí, že těch několik měsíců bude obtížnějších než jeho první období.

„Před vládou se objevují témata, o kterých jsme si mysleli, že před ní nebudou, jako je privatizace aerolinií a ekologická zátěž. Nepochybně to bude složitější," dodal k tomu Fischer.

Trhliny ve vládě nejsou

Podle Fischera je nutné, aby vláda vyvažovala různé názory. „Vláda nemůže jinak pracovat, než právě oním vyvažováním, mezi těmi kdo vládu sestavili a podpořili, což jsou všichni, kromě komunistů.“ Uvedl ale, že je možné, že některá strana může chtít odvolat své ministry. Dodal ale, že to je na politických stranách a on na to může až reagovat.

Popřel spekulace, že by se vláda štěpila, jak se proslýchalo po schválení rozpočtu, kdy ODS umožnila jeho přijetí i se změnami prosazenými sociálními demokraty. „Vláda se neštípe, je pořád schopna pracovat v týmu, je to především odborná vláda. Trhliny nepřicházejí, nedramatizujme situaci.“

Podle něj je realita jiná, než jakou ji ukazují média. Jako příklad dal setkání s předsedou ODS po přijetí rozpočtu :„Já jsem hovořil s Mirkem Topolánkem po schválení rozpočtu, rozhovor byl velmi klidný, věcný, z očí do očí, nevzkazovali jsme si to přes média. Byla to samozřejmě deklarace pozice ODS. Nebyla ale artikulovaná tak, jak to udělal pan místopředseda Nečas, když řekl, že vláda pracuje na půl úvazku.“ Připustil ale, že se objevila témata, která ji štěpila, jako byl výběr eurokomisaře.

Strach z demontáže rozpočtu

Za úspěch Fischer považuje to, že se podařilo „dupnout na brzdu“ a zastavit propad veřejných rozpočtů. Připustil, že i tak bude schodek rozpočtu velmi vysoký, jenž podle posledních odhadů ministerstva financí může letos činit 175 miliard a možná se přiblíží až ke dvěma stům miliard. 

"Ten schodek je hrozný. Jestli někam ekonomická recese vletěla bez klepání, tak to byly stav veřejných financí. Právě proto jsem přistupovali k rozpočtu na příští rok s takovou opatrností a zdrženlivostí,“ dodal premiér.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám