Hlavní obsah

Vzácní nosorožci odletěli z Prahy zpět do Afriky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvůr Králové nad Labem
Aktualizováno

Čtyři vzácní nosorožci bílí v sobotu večer odletěli ve speciálních boxech z pražské Ruzyně do Afriky. Přistanou v keňském hlavním městě Nairobi a poté ještě zamíří naloženi v kamiónech do 150 kilometrů vzdálené rezervace Ol Pejeta. V neděli dopoledne by měli být na místě. Za přibližně 24 hodin urazí více než 6000 kilometrů.

Foto: Mlejnková Alexandra, ČTK

Nakládání nosorožců

Článek

"Samci i samice jsou v naprostém pořádku. Nájin stála, Fatu v pohodě ležela. Kamióny projely hladce. Jediný malý technický problém nastal s autem, které vezlo žrádlo. To se proto operativně přehodilo do prvního kamionu," řekla mluvčí zoo Jana Myslivečková.

Všechna zvířata pracovníci zoo naložili bez komplikací do speciálních boxů a pomocí jeřábu přemístili na dva kamióny. Auta s vzácným nákladem směřují na pražské letiště za policejní asistence. V plánu je zastávka, při níž se bude kontrolovat, zda jsou zvířata v pořádku. Akce začala zhruba v 09:00, v 10:30 vyrazilo na cestu první auto se dvěma zvířaty, druhé vyjelo těsně před polednem.

Váží tuny

Speciální box váží asi dvě tuny, přibližně tutéž váhu mají nosorožci. Nákladní prostor kamiónů je při cestě v mrazivém počasí vytápěný asi na 20 stupňů Celsia, což je teplota, na kterou jsou nosorožci zvyklí ve stájích. Tatáž teplota je přes den v africké rezervaci Ol Pejeta, kam míří.

"Je daleko lepší, je převést teď v zimě než v létě. Je ideální počasí pro aklimatizaci. V noci v Africe klesá teplota asi na nulu, na což jsou nosorožci zvyklí ve výběhu," řekla ČTK mluvčí zoo Jana Myslivečková.

Foto: Mlejnková Alexandra, ČTK

Na snímku z 12. prosince je samec Sudán, který byl přivezen z Afriky a nyní po několika letech se opět vrací.

Na pražském letišti mají být zvířata přeložena do letadla během odpoledne, v podvečer se očekává odlet do keňského hlavního města Nairobi. Odtud je čeká stopadesátikilometrová cesta do rezervace Ol Pejeta. Zoologové doufají, že náročný převoz dlouhý více než 6000 kilometrů zvládnou nosorožci bez problémů. Tento druh je obecně velmi klidný, na rozdíl od nosorožců černých. V boxech mají krmení, napájení. Celá cesta by měla trvat zhruba 24 hodin.

"S nosorožci jede jeden ošetřovatel a jeden veterinář. V Africe se budou u nich střídat naši pracovníci, máme to naplánované minimálně do konce ledna," řekla Myslivečková.

Pokus o záchranu druhu

Transport je pokusem o záchranu druhu. Kritizuje jej například sdružení Safari Archa 2007, které považuje za lepší řešení asistovanou reprodukci. Zoologové naopak věří tomu, že hormonální hladina samic by se mohla v Africe dostat na normální úroveň a mohly by zabřeznout. Odchov v zajetí se za posledních devět let nezdařil.

"Od roku 2000 jsme inseminaci bezúspěšně dělali opakovaně. Existuje ještě takzvaný embryotransfer, ale ten se nepodařil ani u dostihových koní. Může se podařit za rok, za dva, za pět let. Ale nosorožcům už zvoní hrana," podotkla Myslivečková.

Severní bílí nosorožci jsou kriticky ohroženým druhem. Pokud odborníci nenajdou do konce příštího roku volně žijící jedince, bude druh prohlášen za vyhynulý. V zajetí žije kromě šesti dvorských nosorožců ještě samec a samice v americkém San Diegu. Podle posledních údajů údajně v Súdánu odborníci objevili tři jedince, samce, samici a mládě. Pokud jsou informace správné, pokusí se je převézt do rezervace, kam míří nosorožci z dvorské zoo, řekla Myslivečková.

Dvorská zoo vybrala na cestu osmatřicetiletého samce Súdána, devětadvacetiletého samce Suni a dvacetiletou samici Nájin a devítiletou Fatu. Súdán se jako jediný narodil ve volné přírodě, ostatní nosorožce se podařilo odchovat ve dvorské zoo. Nosorožci bílí se dožívají přibližně 40 až 45 let. Všechna zvířata jsou podle odborníků ve velmi dobrém zdravotním stavu.

Myslivečková nechtěla dopředu odhadnout, kdy se dají očekávat pozitivní výsledky akce. Samice jsou březí 450 dní, takže si na případné mládě narozené ve volné přírodě veřejnost ještě nějaký čas počká, dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám