Hlavní obsah

Virus prasečí chřipky je mnohem zákeřnější, než se čekalo

Právo, Václav Pergl

Hygienici v Česku jsou zděšeni - virus prasečí chřipky totiž způsobuje mnohem víc komplikací, než se čekalo. Napadá hlavně plíce. Na virový zápal plic zemřela drtivá většina z 38 obětí prasečí chřipky.

Foto: Mohammed Salem , Reuters

Článek

„Plicní kliniky i oddělení nemocnic jsou mnohde doslova přeplněny. Často pacienti musejí být napojeni na plicní ventilaci, protože sami nemohou dýchat,“ řekl Právu v pátek hlavní hygienik Michael Vít.

Dodal, že vyšší výskyt velmi závažných, těžkých virových zápalů plic je hlavně u chronických pacientů s kardiovaskulárním onemocněním, tedy s nemocemi srdce a cév, lidí po mozkové příhodě, obézních, diabetiků a dalších.

„Ti všichni, když dostanou prasečí chřipku, jsou doslova v ohrožení života,“ varuje Vít. Dodává, že právě pro chronicky nemocné pacienty má velký význam očkování proti prasečí chřipce. V ČR zatím bylo očkováno zhruba třicet tisíc lidí, i když na území republiky už bylo dodáno 167 tisíc vakcín.

„Varující rovněž je, že nejméně dva pacienti – a byli to mladí lidé – zemřeli za plného zdraví během několika dní právě na virový zápal plic a přitom neměli žádná jiná onemocnění. Zkoumáme, proč tomu tak je,“ řekl Vít.

Dodal, že nikdo neví, jak se virus prasečí chřipky bude dál chovat. Většinou napadá střední generaci od 30 do 55 let, na rozdíl od sezónní chřipky, která postihuje převážně starší. V populaci ale dominuje vir prasečí chřipky.

V uplynulém týdnu žádný z krajů nepřekročil hranici pro epidemii, tj. dva tisíce nemocných chřipkou na sto tisíc obyvatel. Ve všech moravských krajích, kde epidemie minulý týden byla, ustoupila.

„To ale neznamená, že máme vyhráno. Druhá vlna chřipky může přijít hned na začátku ledna, poté, co se děti vrátí do školních kolektivů a lidé z dovolených do pracovních kolektivů,“ varoval Vít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám