Hlavní obsah

Česko má nespravedlivé daně, myslí si většina lidí

Novinky, Jiří Mach

Bezmála dvě třetiny populace by si přály zavést progresivní zdanění s tím, že míra daňové solidarity v ČR není spravedlivá. Poukázal na to internetový průzkum společnosti Sanep. Podle jejího zjištění navíc tři čtvrtiny obyvatel očekávají, že sociální dávky a zajištění základních potřeb nezaměstnaným, sociálně slabým a potřebným lidem by měl garantovat stát prostředky z rozpočtu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Zavedení více daňových pásem v rámci progresivního zdanění by si podle agentury přálo 65 procent respondentů ze 14 tisíc dotázaných. Proti se vyslovilo 31 procent lidí.

Tomu odpovídá i poměr odpovědí na otázku, zda je v současnosti v ČR míra daňové solidarity spravedlivá. S tím souhlasí třicet procent respondentů, zatímco více než dvě třetiny si myslí, že poměr mezi zdaněním bohatých lidí a příjmů střední a nízkopříjmové populace spravedlivý není.

Podle 58 procent lidí by progresivní zdanění pomohlo ekonomice a celé společnosti. Proti tomuto názoru se postavilo 36 procent Čechů. 

Lidé si málo pomáhají

Navíc pouze čtvrtina Čechů je spokojená se současnou mírou mezilidské solidarity. Naproti tomu průzkum prokázal, že 70 procent si myslí, že si lidé málo vzájemně pomáhají.

Poměr odpovědí k tématice sociální solidarity podle průzkumu Sanep (v procentech)
OtázkaAnoNe
Mělo by být zavedeno progresivní zdanění?6531
Je míra daňové solidarity spravedlivá?3064
Pomohlo by ekonomice vyšší zdanění bohatých?5536
Je v ČR dostatečná mezilidská solidarita?2670
Měl by sociální solidaritu garantovat stát?7519
Měly by sociální solidaritu zajišťovat neziskovky?1580

Tři čtvrtiny respondentů deklarovaly, že sociální solidaritu by měl zajišťovat stát, s čímž nesouhlasí jen necelá pětina dotázaných. Názor, že by se o nezaměstnané, sociálně slabé a potřebné lidi měly starat neziskové organizace prostřednictvím dárců, ovšem zastává pouze 15 lidí. Nesouhlasí s ním čtyři pětiny obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám