Hlavní obsah

Na uklízení chodníků nemáme peníze, tvrdí obce a spoléhají na občany s hrably

Novinky, jas
Praha

První výraznější sněžení letošní zimy zkomplikovalo situaci nejen motoristům, ale i městům a obcím. Zákon nově stanoví, že úklid chodníků, o něž se doposud museli starat majitelé přiléhajících nemovitostí, patří do jejich kompetence. Obce však přiznávají, že na úklid nemají dostatek financí.

Článek

Žaneta Pilařová, mluvčí Prahy 4, což je nejlidnatější část hlavního města, uvedla, že radnice zajišťuje úklid pouze určité části chodníků, o které se beztak starala vždy. Jedná se o menší a přesto frekventované chodníky, případně chodníky v parcích a podobně.

O hlavní chodníky, které jsou v okolí stanic metra a na jiných frekventovaných místech, se podle Pilařové stará Technická správa komunikací (TSK).

Pilařová podotkla, že v případě, kdy by se městská část musela starat o veškeré chodníky, by se údržba vyšplhala až k částce kolem 50 miliónů korun, zatímco radnice disponuje v této kapitole rozpočtu pouze třemi milióny.

Radnice proto nepřímo spoléhá i nadále na obyvatele, z nichž někteří připouštějí, že odhrabávání sněhu je pro ně celkem vítanou rozcvičkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám