Hlavní obsah

O víkendu mohou lyžaři vyrazit na hory, většina středisek zahájí sezonu

Zatímco některé lyžařské areály v české republice již odstartovaly zimní sezonu, jiné zatím jen žhaví sněhová děla, aby přilákaly lyžaře na své sjezdovky alespoň o víkendu. Díky mrazům se technický sníh na svazích dobře udržuje, vlekaři tedy nehodlají s otevřením sjezdovek nijak otálet. Na běhy na lyžích to ale většinou moc nebude.

Foto: Alexandra Mlejnková , Právo

Na Černé hoře v Janských Lázních na Trutnovsku se lyžuje nejdéle.

Článek

V pátek nebo v sobotu začne lyžařská sezona v Jizerských horách a západních Krkonoších. Provozovatelům se podařilo díky mrazivému počasí zasněžit alespoň část sjezdovek, přírodního sněhu je v horách jen několik centimetrů. Také 170 kilometrů dlouhá běžecká magistrála bude v provozu částečně, upravených bude na víkend zhruba 50 kilometrů, sdělila ve čtvrtek ředitelka Jizerské obecně prospěšné společnosti Milena Jelínková.

Běžecké stopy zatím nelze upravovat rolbou, ale pouze skútrem. Stroj vyrazí před víkendem na dva okruhy z Bedřichova přes Hřebínek, na Čihadla a na Novou Louku. Technika projede také stopy z Mariánské hory na Knajpu, Smědavu a Promenádní, a pokud to počasí dovolí až na Jizerku.

V Rokytnici se začne lyžovat v pátek na Přibližováku. Lyžaře bude vozit lanová dráha Horní Domky, od soboty tam spustí ještě dětský vlek a sjezdovku Kaprun I a II. Ve středisku je asi 35 centimetrů ujetého technického sněhu.

Na sjezdovkách v Harrachově leží asi 15 centimetrů zmrzlého sněhu, lyžovat se začne v pátek na červené sjezdovce. Pátečním večerním lyžováním začne sezona na Ještědu, kde děla vyrobila od minulého týdne přes 30 centimetrů sněhu.

Ve všech hlavních střediscích východních Krkonoš a Orlických hor o víkendu začne lyžařská sezona naplno. Někde vleky jedou již nyní. Na sjezdovkách leží od deseti do 60 centimetrů sněhu a nynější silné mrazy umožňují vlekařům dál zasněžovat umělým sněhem. Na Sněžce teplota ve čtvrtek dopoledne klesla k minus 17 stupňům Celsia.

V některých střediscích, například na Černé hoře a v Horních Mísečkách, budou i upravené tratě pro běžkaře. Za vleky se bude platit snížené jízdné podle ceníků vedlejší či malé sezony. Proti loňskému roku má zahájení plné sezony v Krkonoších i Orlických horách zhruba tři týdny zpoždění.

V Orlických horách vlekaři v Říčkách ve čtvrtek ráno spustili lanovku a upravenou mají červenou sjezdovku se zhruba půl metrem sněhu. "V pátek začneme přesunovat techniku umělého zasněžování na černou sjezdovku," uvedli vlekaři z Říček.

Jeden centimetr technického sněhu je stejně jako tři centimetry přírodního, což mnozí lidé nevědí.
Středisko Hlubočky na Olomoucku

Lyžovat se díky ochlazení a nové sněhové nadílce bude již o víkendu také v nejvyšších moravskoslezských horách Jeseníkách. Na své si přijdou příznivci běžeckého i sjezdového lyžování. Vleky a lanovky se rozjedou v několika horských areálech, které jsou vybaveny sněžnými děly. V Jeseníkách nadále platí první stupeň lavinového nebezpečí, řekl ve čtvrtek dispečer horské služby.

V pátek zahájí sezonu také Ski areál v Hlubočkách nedaleko Olomouce. Na místních svazích je 15 až 20 centimetrů zejména technického sněhu. "Jeden centimetr technického sněhu je stejně jako tři centimetry přírodního, což mnozí lidé nevědí," uvedl Michal Stojmenov ze střediska Hlubočky.

V Krušných horách začíná sezona na Klínovci a Božím Daru

V Krušných horách ve čtvrtek začala lyžařská sezona a první lanovka je v provozu na Klínovci nad sjezdovkou Dámská. V pátek se rozjedou vleky skiareálu Novako a za hotelem Praha v Božím Daru. Do víkendu pak budou zasněženy další dvě klínovecké sjezdovky, pro snowboardisty by měl být připraven areál na Neklidu. Informovala o tom Alena Králová z infocentra Boží Dar.  

Foto: Rudolf Voleman, Právo

V Krušných horách napadlo zhruba deset centimetrů sněhu, čehož na Neklidu u Božího Daru využili první snowboardisté.

Upravit alespoň jednu sjezdovku tak, aby se na ní mohlo o víkendu lyžovat, se snaží v Bublavě. Ostatní skiareály v Karlovarském kraji rovněž zasněžují a provoz budou zahajovat postupně o něco později. Pokud počasí s mrazem vydrží, většina z nich by měla být lyžařům k dispozici o vánočních svátcích.

První lyžování nabídnou o víkendu střediska v Plzeňském kraji. V areálech pracují kvůli mrazivému počasí sněhová děla už téměř týden. Lyžovat se bude na sjezdovkách, běžkaři si budou nejspíš muset na strojově upravené stopy ještě počkat, řekli ve čtvrtek pracovníci areálů a infocentra.  

Největší zimní středisko západočeské Šumavy Špičák rozjel ve čtvrtek poprvé čtyřsedačkovou lanovku. "Dnes dorazilo zhruba 300 lyžařů. O víkendu navíc zprovozníme další dva stěžejní poma vleky U Zalomeného a na Lubáku," řekl majitel areálu Vladimír Kasík. Díky nepřetržitému provozu všech 24 sněžných děl je na Špičáku na zasněžovaných svazích přes půl metru sněhu, dodal Kasík.

Zahájení provozu v pátek připravují také další železnorudské areály například Nad Nádražím a Weissova louka, od soboty pojede lanovka a sjezdovky na Pancíři a areál Samoty.

Pátečním večerním lyžováním zahájí provoz areál v Kašperských Horách, řekla Radka Záhořová ze společnosti Snowhill. Na svazích je zatím kolem 20 centimetrů sněhu, sněhová děla stále přidělávají nový. Zatím kolem 20 centimetrů přírodního prachového sněhu nestačí na Šumavě pro strojovou úpravu běžeckých stop. Stroje je mohou začít projíždět při minimálně 40 centimetrech sněhu.

V sobotu se rozjedou poprvé vleky ve středních Čechách

Příznivci lyžařského sportu budou moci o víkendu letos poprvé vyrazit i na sjezdovky ve středních Čechách. Vleky se v sobotu rozjedou v areálech Ski Relax Monínec a na Šibeničním vrchu u Mnichovic. V Chotouni u Prahy se začne jezdit v pondělí, v Příbrami 23. nebo 24. prosince, uvedli ve čtvrtek provozovatelé.  

V největším středočeském lyžařském středisku Ski Relax Monínec se čtyřsedačková lanovka a vlek rozjedou v sobotu. "Pořád padá sníh, také zasněžujeme, někde máme dvoumetrovou hromadu, jinde deset centimetrů. Rozhrnujeme to a v sobotu by mohlo být na celém svahu v průměru 40 až 50 centimetrů sněhu," řekl provozovatel Jaroslav Krejčí.  

Na Ústecku nebudou pozadu

Podobně i v Ústeckém kraji se první vleky rozjedou v sobotu. Na horách celý týden mrzne, všichni vlekaři intenzivně vyrábějí technický sníh. Na některých sjezdovkách by ho mohlo být i kolem půl metru. Přírodního sněhu napadlo zatím jen několik centimetrů, nebudou proto upraveny téměř žádné běžecké tratě.  

V sobotu se v lyžařském středisku na Telnici na Ústecku rozjedou nejprve dětské vleky Meva a Kašpárek, od neděle budou v provozu delší svahy Rudný a Macháček. Přírodního sněhu je na Telnici zhruba jen pět centimetrů. Na sjezdovce Macháček bude podle Holingera o víkendu připravena vrstva technického sněhu ve výši 50 až 60 centimetrů.

Nejpozději v sobotu se bude lyžovat také na sjezdovce Hrobská ve Sport Centru Bouřňák na Teplicku. Pravděpodobně od neděle pojede také jeden vlek v lyžařském středisku Klíny na Mostecku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám