Hlavní obsah

Klaus vetoval zákon o vlastnictví pražského letiště

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Jaroslav Soukup

Prezident Václav Klaus ve středu vetoval zákona o vlastnictví Letiště Praha. Zákon, který přes odpor Senátu přijali počátkem prosince poslanci, zakazuje vládě letiště prodat. O rozhodnutí prezidenta informoval jeho mluvčí Radim Ochvat.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

"Zákon představuje průlom moci legislativní do moci exekutivní. Zákonodárná moc v tomto případě formou zákona použila nástroj, který jí nepřísluší," uvedl v odůvodnění svého kroku prezident.

Podle prezidenta označil parlament letiště za „majetek nezbytný k zabezpečení potřeb celé společnosti,“ což podle jeho názoru není a nemůže být pravda. "Tím, že se týká jednoho konkrétního letiště, postrádá zákon prvek obecnosti, což je jeden ze základních atributů právního předpisu," doplnila hlava státu.

Státu by hrozily arbitráže

Prezidentovi vadí mimo jiné také retroaktivita normy. Klaus upozornil, že privatizace letiště začala již před několika lety. Prezident se proto v této souvislosti bojí možných arbitráží.

"Vláda sice nemusí nakonec vybrat žádného vítěze tendru, musí ale probíhající tendr dokončit," upozornil Klaus, který uvedl, že se ztotožňuje s názorem Senátu. Ten Sněmovně návrh vrátil, poslanci však v prosinci horní komoru přehlasovali.

"Z těchto důvodů, aniž bych tím předjímal jakýkoli svůj postoj k samotnému předmětu zákona, považuji jeho formu za natolik nepřijatelnou, že jsem se zákon rozhodl Poslanecké sněmovně vrátit," uzavřel prezident.

Prodej letiště strategickému investorovi schválil někdejší Topolánkův kabinet v červnu 2008, přičemž si od něj sliboval zisk až 100 miliard korun. Proti přehlasování senátního veta vystupovali především občanští demokraté.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám