Hlavní obsah

Pecina popřel, že od ledna zakáže krajům proplácení zdravotnických poplatků

Právo, Novinky, ČTK, jim, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr vnitra Martin Pecina popřel, že příští měsíc zarazí proplácení regulačních poplatků v krajských zdravotnických zařízeních. Označil to za dezinterpretaci Hospodářských novin (HN), které informaci přinesly.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Martin Pecina.

Článek

Interpretace HN byla, že proplácením poplatků krajská vedení podle Peciny porušují zákon a ministr má pravomoc pozastavit příslušná rozhodnutí zastupitelstev o proplácení. Hejtmani ČSSD měli čas na ukončení protizákonné činnosti do konce roku, pouze v Plzeňském kraji je proplácení poplatků právně ošetřené.

Kraje dosud vydaly za hrazení poplatků více než 340 miliónů korun a většina hejtmanů z ČSSD se systém jejich proplácení do konce roku změnit nechystá,napsaly HN.

"Způsob, jakým kraje poplatky proplácejí, tedy že ty poplatky v podstatě nevybírají, je podle našeho názoru porušením zákona. Pokud kraje systém proplácení poplatků do konce roku nezmění, tak jim během 30 dní pozastavíme rozhodnutí zastupitelstva, která toto proplácení umožňují," řekl HN Pecina.

Rath už vymyslel kličku, jak zákaz obejít

Někteří hejtmani už podle HN mají vymyšleno, jak ministerský zákaz obejít.

"Místo kraje budou proplácet poplatky nemocnice pomocí slevových kuponů. Tak, jak už to teď funguje v našich lékárnách," popsal novinám svou strategii středočeský hejtman David Rath.

Ale například hejtman Pardubického kraje Radko Martínek nic podobného nechystá a po Pecinově rozhodnutí by začal poplatky vybírat.

Hejtman Hašek zkusí Pecinu ještě přemluvit

Hejtmani se ještě budou snažit Pecinu přesvědčit, že oni rozhodně zákon neporušují. "Poplatky vybíráme a hradíme je formou daru pacientům. Na tom není nic nezákonného," tvrdí jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Sociální demokraté díky slibu proplácení poplatků drtivě zvítězili před rokem v krajských volbách a obsadili hejtmanství ve všech krajích. Od té doby vedení krajů různým způsobem poplatky pacientům hradí, za což sklízí kritiku u konkurenčních stran. Zejména ODS připomíná, že kraje odvádí na poplatky velké sumy, které pak chybí na rozvoj krajů a boj proti krizi. 

Regulační poplatky zavedl ministr zdravotnictví ODS Tomáš Julínek. Systém byl od té doby upraven. Nyní se platí 30 korun v ambulanci a za položku na receptu, pokud je lék levnější než 30 korun, za den v nemocnici 60 korun a za pohotovost 90 korun. Osvobozeni jsou novorozenci, poplatky v ambulanci neplatí dětí do 18 let. Těm je spolu se seniory nad 65 let snížen ochranný limit z pěti tisíc na 2 500 korun.

Začátkem prosince Sněmovna ve druhém čtení schválila dva téměř totožné návrhy na úplné zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví.  

Pecina se kvůli zákazu proplácení poplatků dostal do sporu se svým předchůdcem Ivanem Langerem (ODS), který tvrdil, že patřičné kroky měl Pecina provést mnohem dříve. Langer mu k tomu ještě před březnovým svržením vlády údajně vytvořil podklady. Pecina, jehož na post nominovala ČSSD, se ale bránil, že analýzy byly špatné. Kraje k zastavení proplácení poplatků vyzval v říjnu, ty pak dostaly dvouměsíční lhůtu, aby se nařízení uzpůsobily.  

Reklama

Výběr článků

Načítám