Hlavní obsah

Lichváři zneužívají Vánoce, lákají chudé na půl miliónu a čekají na exekuce

Právo, Jindřich Ginter

Půjčku až půl miliónu korun k Vánocům bez ručitele a nahlížení do registru dlužníků stále více nabízejí soukromníci, z nichž někteří půjčují peníze za úrok i čtyřnásobně vyšší, než si účtují banky. Především jim ale jde o majetek dlužníků. Oslovují totiž hlavně lidi neschopné splácet.

Foto: Barbora Vaníčková, Novinky

Vánoční shon

Článek

Nyní zcela otevřeně zneužívají vánočního shonu k tomu, aby na své často smrtící podmínky nalákali více lidí v tíživé sociální situaci. Vyplývá to z průzkumu Práva.

V bulvárním tisku a na internetu denně vycházejí desítky inzertních nabídek na rychlé půjčky bez ručitele. S tím, jak roste celková zadluženost domácností a zhoršuje se jejich schopnost splácet, se tyto nabídky na rychlé půjčky rozmohly jako houby po dešti.

Ježíšek rozdává i statisíce, ale…

V posledních týdnech lákají nebankovní instituce a soukromé osoby ještě agresivněji na rychlé půjčky. Nabídky znějí v tomto duchu: Vánoční půjčky, od pěti tisíc do padesáti tisíc korun… až do půl miliónu korun, bez ručitele, bez nahlížení do registru dlužníků… půjčky i pro problematické klienty, vhodné i pro důchodce a matky samoživitelky. Obvykle jsou to lidé, kteří splácejí dluhy tak, že si půjčí jinde.

Vypadá to lákavě, jenže jak varují odborníci z České národní banky a ministerstvo spravedlnosti, většinou se jedná o past, z níž není úniku. Lichváři si najímají schopné právníky, kteří formulují smlouvy tak šikovně, že na dlužníka, pokud peníze nevrátí na den přesně, dopadnou obrovské sankce a hned vzápětí nato exekuce, z níž prakticky není úniku.

V některých případech jde o obrovské sumy. „Rychle až pět miliónů korun… Půjčím na směnku až 750 tisíc korun… Peníze ještě dnes nebo do dvou dnů…“ Jiné nabídky se zase snaží vyvolat dojem čehosi oficiálního - pocit, že je to bez rizika, když inzerují férovou občanskou půjčku nebo se prezentují coby centrum finanční pomoci České republiky. A můžete to mít „dokonce“ bez volání na předčíslí 900, kde se za minutu platí desítky korun.

Vytloukání klínu klínem

„Měla jsem třicet tisíc spotřebitelský úvěr a nedařilo se mi ho zaplatit. Blížily se Vánoce a chtěla jsem dětem udělat radost a koupit do obýváku nějaký nábytek. Exmanžel mi dává peníze nárazově a ani to nestačí. Půjčila jsem si tedy loni před Vánoci padesát tisíc přes inzerát v novinách. Bylo to rychlé, jen jsem podepsala nějaký papír. Už dlužím téměř 150 tisíc a vyhrožují mi exekucí na byt. Nevydělávám tolik, abych to splatila, nevím, co mám dělat. Přemýšlím už o tom, že začnu své tělo ukazovat na internetu – za peníze,“ svěřila se Právu čtyřicetiletá servírka Marcela z pražského Černého Mostu.

Utěšovat se zatím může jen tím, že byt je družstevní, takže jí ho nemohou zabavit tak, jako kdyby byl v soukromém vlastnictví. Exekutor ale může kompletně vybílit byt či může být realizována exekuce na plat. A s životním minimem už těžko uživí dvě děti. Závěr: neměla si půjčku brát.

Věřitelům nejde o splátky

Podle právníků, které Právo oslovilo, si nebankovní subjekty záměrně vybírají a oslovují důchodce či matky v tíživé sociální situaci. Dokonce je často nalákají i na běžný úrok. Tito lidé ale mívají nižší finanční gramotnost, nerozumějí smluvním ujednáním, a tak podepisují tzv. rozhodčí doložky nebo přímou exekuční vykonavatelnost.

Rozhodčí doložka v praxi znamená, že případný spor se řeší u rozhodce, kterého si určí věřitel, takže to může být třeba jeho obchodní partner nebo kamarád. A zákon porušen není. Stejně tak přímá vykonavatelnost exekuce. Neplatíte dluh plus sankce, které se mohou vyšplhat ještě nad samotnou dlužnou částku, a během chvíle proběhne exekuce na byt. Nikoho už nezajímá, kam složíte hlavu.

Lze se sice soudně bránit, že smlouva byla podepsána pod tlakem a že je zjevně nevýhodná, jenže kauzy se táhnou několik let a dlužník, jenž přijde o byt, už na právní boj nemá sílu ani prostředky.

Anketa

Využili jste někdy půjčku od nebankovní instituce či soukromníka?
Ano
50 %
Ne
50 %
Celkem hlasovalo 22294 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám