Hlavní obsah

Vláda navrhne zrušení sedmi stran a hnutí

– Praha

Vláda podá k Nejvyššímu správnímu soudu návrh na zrušení sedmi politických stran a hnutí a pozastavení činnosti dalších čtyř. Rozhodnutí se týká subjektů, které opakovaně nesplnily svou zákonnou povinnost předložit sněmovně úplnou výroční finanční zprávu. O projednání příslušného návrhu ministerstva vnitra informoval vicepremiér Martin Barták.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr obrany a vicepremiér Martin Barták.

Článek

Návrh na rozpuštění se týká stran Akce za skutečnou demokracii, Chci svou šanci, Romská demokratická sociální strana a Strana rovnost šancí a hnutí 1. Sdružení nezávislých kandidátů Tábor, Sdružení pro sport a zdraví a Správný směr. Všem už byla v minulosti soudem pozastavena činnost.

Vláda také nově navrhuje pozastavit činnost dvěma stranám a dvěma hnutím. Jsou jimi Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa, 4 Vize-www.4vize.cz, hnutí Nespokojení občané! a hnutí Iniciativa občanů.

Po pozastavení činnosti může strana a hnutí vyvíjet jen činnost zaměřenou na odstranění stavu, který byl důvodem rozhodnutí soudu o pozastavení činnosti, a to nejdéle po dobu jednoho roku.

Strany a hnutí musejí sněmovně předkládat finanční zprávu každoročně do 1. dubna. Poslanci původně dali podnět k přezkoumání splnění této povinnosti u celkem 60 stran a hnutí. Ministerstvo vnitra pak tento počet zredukovalo na konečných 11. Vzalo totiž v úvahu nález Ústavního soudu, podle kterého lze pozastavit činnost či rozpustit stranu pouze tehdy, pokud úplnou finanční zprávu nepředloží opakovaně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám