Hlavní obsah

Fischer: Vláda nemůže nahrazovat neschopnost stran se dohodnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiér Jan Fischer v pondělí po jednání vlády řekl, že jeho kabinet udělá vše pro to, aby schodek rozpočtu pro rok 2010 zůstal na 5,3 procenta HDP, jak původně plánoval. A to i přesto, že Sněmovna minulý týden schodek mimořádnými výdaji navýšila. Fischer zdůraznil, že jeho kabinet nemůže nahrazovat neschopnost či neochotu stran se vzájemně dohodnout.

Foto: Kateřina Šulová , ČTK

Premiér Jan Fischer

Článek

Premiér upozornil na to, že Česko nebude za naplánovaný rozpočet od EU pochválené. "Obávám se, že to bude velmi nepříjemná sprcha," řekl Fischer ke zprávě EU, která se chystá.

Schodek rozpočtu, jak ho schválila vláda, měl být 163 miliardy korun. Levice ale prosadila změny, které schodek dál navýší, například dotace pro zemědělce či peníze pro učitele. Kolik bude schodek v konečném důsledku činit, není jasné.

Jsou na tahu politické strany, aby vyjádřily postoj k této vládě, aby s ní komunikovaly.
premiér Jan Fischer v ČT

Fischer řekl, že vláda kvůli tomu, aby udržela plánovaný deficit ve výši 5,3 procenta HDP, zaváže výdaje některých ministerstev. Znamenalo by to, že by část výdajů mohla být použita jen se souhlasem vlády. Mělo by jít o pět procent výdajů resortů. Po půl roce, až bude jasné, jak se rozpočet vyvíjí, bude možné vázanost peněz zrušit.

Schodek by se navíc mohl dál prohloubit. Sněmovna bude na konci ledna projednávat zákony, které mohou znamenat další výdaje. "Udělám vše pro to, abych přesvědčil strany, co by tato demontáž znamenala," podotkl premiér.

Dopravní fond dostane peníze z privatizace

Fischer také řekl, že bude nutné doplnit finance ve Fondu dopravní infrastruktury, z nějž Sněmovna vzala pět miliard korun. Fond dostane peníze z dividend ČEZ. Kvůli dalším výdajům se zřejmě budou ještě krátit rozpočty ministerstev. Postup úspor vypracuje ministr financí Eduard Janota.

Vláda chce také požádat rozpočtový výbor, aby totéž navrhl u peněz určených na chod institucí, jako je poslanecké Sněmovna, Senát, kancelář ombudsmana, Ústavní soud či Nejvyšší kontrolní úřad.

Na tahu jsou strany

Premiér už dopoledne po událostech kolem rozpočtu minulý týdne poprosil šéfa resortu financí Janotu, aby dál zůstal v úřadu. Ten mu vyhověl, podle Fischera je ale nyní důležité, aby se strany (předevší ČSSD.KSČM, KDU-ČSL a Strana Zelených), které ve Sněmovně "zbořily" práci vlády a hlavně Janoty, ke kabinetu nějak vyjádřily. "Jsou na tahu politické strany, aby vyjádřily postoj k této vládě, aby s ní komunikovaly," řekl Fischer v České televizi.

Ministerský předseda přiznal, že ve funkci už několikrát uvažoval i rezignaci. Například chvíli poté, co se dozvěděl, že jeho vláda neskončí v termínu, kdy bylo v plánu, protože předčasné volby se ruší. Pak také, když jeho syn dostal kvůli výhrůžkám ochranku. "Je ale potřeba přihlížet i k jiným věcem, než jen ke svým emocím," zdůvodnil Fischer, proč ve funkci setrval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám