Hlavní obsah

Víkend byl v Česku sice mrazivý, sněhu na lyžování je ale málo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku se o víkendu sice výrazně ochladilo a objevily se také sněhové vločky, jak meteorologové avizovali, na žádné velké lyžování to však zatím není. Vleky se rozjely jen po zasněžování sjezdovek, a to pouze na dvou místech, v Jeseníkách a Krkonoších.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Teploty šly sice na mnoha místech pod nulu, sněhu však napadlo pouze několik centimetrů, v nižších oblastech hned roztál.

V Jeseníkách spustili v neděli vlekaři lyžařského areálu v Branné na Šumpersku po usilovném zasněžování již první vlek u 400 metrů dlouhé sjezdovky. Vedle krkonošské Černé hory, kde se lyžuje již od 5. prosince, to je zřejmě jediná otevřená sjezdovka v celé republice, ostatní oblasti zatím nemají dostatečný sněhový podklad.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

V Krušných horách napadlo zhruba deset centimetrů sněhu, čehož na Neklidu u Božího Daru využili první snowboardisté.

"Vlek jsme spustili dnes ráno. Měli jsme tu jeden kurz a několik dalších lyžařů. V pondělí už spustíme všechno, dosněžujeme dojezdy k lanovkám. Takže od zítřka snad pojedeme až do dubna," řekl Rostislav Procházka, provozovatel lyžařského střediska v Branné v Jeseníkách. Dodal, že na tamní sjezdovce leží vrstva technického sněhu zhruba od 10 do 30 centimetrů.

Také pracovníci dalších ski areálů v Jeseníkách využili příznivého počasí a o víkendu vyráběli technický sníh. Některé areály pak plánují spuštění vleků na příští víkend, jen na Pradědu se sezóna opozdí, protože podle stanov se zde nesmí začít lyžovat dříve než napadne 80 centimetrů přírodního sněhu. Podle dispečera horské služby je ho tam zatím jen několik centimetrů.

V Beskydech zasněžují holou zem

Spuštění vleků v Beskydech je podle místních vlekařů otázkou několika dnů. "V noci jsme spustili zasněžovací systém. Pro zahájení provozu budeme potřebovat ještě několik nocí. Chtěli bychom zahájit sezónu v sobotu," řekl vedoucí areálu Ski Vítkovice Bílá Jaroslav Vrzgula.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

O víkendu vyrazili také první běžkaři.

Správci areálů věří, že letošní sezóna může být ještě úspěšná, i když začne až ve druhé polovině prosince. "Samozřejmě máme trošku obavy z dopadů hospodářské krize. Očekáváme, že návštěvníků může být až o patnáct procent méně," podotkl Vrzgula.

Příchod mrazu také přivítali v horském středisku Javorový vrch u Třince. První pořádné mrazy tam rovněž umožnily zahájit zasněžování. V noci tam připadlo pět centimetrů nového sněhu, teplota se dostala na minus osm stupňů.  

Vlekaři v Krkonoších i Orlických horách naplno zasněžují  

Sněhová děla spustili naplno během víkendu vlekaři v Krkonoších a v Orlických horách. Díky mrazivému počasí vyrábí technický sníh všechny areály vybavené touto technologií. Vlekaři slibují, že část sjezdovek otevřou nejpozději příští víkend.

"Současné počasí je pro technické zasněžování ideální, jedeme na plný výkon," řekl v neděli František Vambera z lyžařského areálu v Peci pod Sněžkou. "Jestli vyjdou všechny předpovědi, tak bychom nejpozději příští víkend spustili provoz," uvedli vlekaři z Říček v Orlických horách.

Jediným místem v Krkonoších, kde se dalo dosud lyžovat, byla 300 metrů dlouhá sjezdovka Anděl na vrcholu Černé hory, která byla otevřena od 5. prosince. Jeden vlek na Černé hoře byl v provozu také o víkendu 17. a 18. října po mimořádně vydatném sněžení v polovině října, sníh však postupně roztál. Začátek letošní sezony nabere oproti předchozím rokům zpoždění, například vloni se téměř ve všech areálech lyžovalo již na konci listopadu.

Intenzivně se ovšem zasněžuje i v dalších oblastech včetně svahů Jizerských a Krušných hor.

Reklama

Výběr článků

Načítám