Hlavní obsah

ČSSD se chce bránit velrybářům čekacími lhůtami nebo ručitelem

Praha

Sociální demokraté vymýšlejí, jak zamezit náborům černých duší. Ve hře je zavedení čekací lhůty před vstupem do strany nebo institutu ručitele. Novinářům to po sobotním jednání širšího vedení ČSSD řekl předseda strany Jiří Paroubek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zamyšlený předseda ČSSD Jiří Paroubek ve Sněmovně

Článek

K úvahám o těchto opatřeních vedla sociální demokraty situace v místní organizaci v Bílině na Teplicku, kam se najednou přihlásila téměř stovka nových členů. [celá zpráva]

Podobná situace mohla nastat i v Děčíně, kde do základní organizace ČSSD údajně lákal nové lidi podnikatel Tomáš Horáček. "Ten chlapec to možná přehnal, už pozastavil členství a my celou věc prošetřujeme,“ řekl k tomu Paroubek. „Osobně nevidím nic špatného v tom, když se mladí lidé mezi sebou schází a když řekněme to někdo platí, protože to musí vždycky někdo zaplatit," míní lídr ČSSD.

Může rozhodnout až sjezd 2011

Žádný definitivní návrh zatím hotový není, o změně stanov může rozhodnout až sjezd strany, který se bude konat v roce 2011.

"V návrhu, který jsme začali před několika týdny diskutovat, je například zavedení prvků, jako je čekací lhůta, než se uchazeč stane řádným členem strany. Zaplatil by členské příspěvky, absolvoval vstupní školení, předložil čistý trestní rejstřík," uvedl Paroubek.

Dodal ale, že ani čistý trestní rejstřík není zárukou minulosti uchazeče. Narážel tak na nedávno zveřejněné informace svědčící o zločinné minulosti místopředsedy krajského výboru ČSSD v Paroubkově Ústeckém kraji Karla Vrby. [celá zpráva]

Zvažovanou variantou je i zavedení institutu ručitele, který by na nového člena dohlédl. "Měl by třeba i ručitele, to není vůbec špatné opatření. Ve městech je to téměř nemožné, na vesnici je jasné, že se lidé znají. Vědí, kdo ukradl třeba ovoce ze zahrady, takový člověk není vhodný," rozvedl svou myšlenku Paroubek.

Paroubek: ČSSD může mít 40 tisíc členů

ČSSD by měla být podle Paroubka masovější stranou. Nyní má 24 tisíc členů. Paroubek míní, že by se počet členů mohl vyšplhat až na 40 tisíc. „Osobně se domnívám, že během těch čtyř, pěti let se ČSSD může dostat někam na 40 tisíc členů,“ uvedl šéf strany.

„Pokud přicházejí lidé, kteří se pak zapojí do stranické práce a postupně také do veřejného života, tak je to plně v pořádku,“ sdělil k přijímání členů do soc. dem. Paroubek. Poukázal na to, že je také šéfem organizace ČSSD na Praze 5, kde bylo před sedmi lety 120 členů, nyní jich je kolem pěti set.

V KSČ měl každý dva ručitele
Podobný systém při přijímání do svých řad používala Komunistická strana Československa (KSČ). Uchazeč o členství se nejprve musel stát takzvaným kandidátem KSČ, na kterého dohlíželi dva ručitelé, dlouholetí členové strany. Po uplynutí dvouleté čekací lhůty, během které museli aktivně plnit stranické úkoly, se rozhodlo o definitivním přijetí za člena tehdy vládnoucí KSČ.

Reklama

Výběr článků

Načítám