Hlavní obsah

Tendr hasičů na nákup stříkaček za 200 miliónů nebyl v pořádku

Brno
Aktualizováno

Brněnský krajský soud v pátek reklamoval rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Tendr hasičů na nákup 40 automobilových cisternových stříkaček z roku 2007 za 200 milionů korun nebyl podle něj v pořádku. Antimonopolní úřad ho bude muset znovu přezkoumat.

Foto: Petr Nový, Novinky

Článek

Krajský soud v Brně tak vyhověl žalobě polského neúspěšného uchazeče o zakázku, společnosti Piotr Wawrzaszek ISS. ÚOHS se tendrem předloni zabýval, ale neodhalil žádné pochybení.  

Podle soudu zadavatelé zakázky, ministerstvo vnitra a generální ředitelství Hasičského záchranného sboru, požadovali konkrétní automobilové stříkačky na podvozcích konkrétně uvedených značek Mercedes Benz Atego, Renault Midlum a MAN TGM. To sice za jistých podmínek je možné, ale zadavatel tento požadavek nedostatečně odůvodnil.

Hasiči v tomto případě svůj postup odůvodnili pouze obecným tvrzením o specifických podmínkách v zásahových oblastech a skutečností, že požadované typy podvozků již vlastní. "Vůbec přitom neuvedl, v čem spatřuje nezbytnost odkazu na konkrétní výrobek. Nepřípustně tak omezil konkurenci a volnou a efektivní soutěž dodavatelů o veřejnou zakázku," řekla mluvčí soudu Miroslava Sedláčková. 

Reklama

Výběr článků

Načítám