Hlavní obsah

Část ODS zazlívá Topolánkovi, že při schvalování rozpočtu byl v USA

Právo, ada, luk, nig
Praha

Klíčová bitva o státní rozpočet se ve středu odehrála bez šéfa ODS Mirka Topolánka, který byl v té době pracovně v USA. Už před časem se vzdal poslaneckého mandátu. Část jeho spolupracovníků mu neúčast vyčítá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ODS Mirek Topolánek

Článek

"Je to neudržitelná situace, že si odjede, nechci vědět ani kam," řekl Právu jeden z členů ODS, který nechtěl být jmenován. Jak ale na dotaz Práva uvedl místopředseda ODS Ivan Langer, šéf byl zpoza oceánu na telefonní lince.

Na dotaz, jak probíhalo jednání bez předsedy, Langer odpověděl: "Normálně, jako by tady byl. Necítím handicap v tom, že byl o několik tisíc kilometrů dál, když jsem ho měl pořád na telefonu." Podle informací Práva Topolánek konzultoval na dálku i s Petrem Nečasem a Jiřím Paroubkem.

Poslanec Michal Doktor, který se specializuje na rozpočet, se pro Právo omezil na konstatování: "Já se k roli pana předsedy ODS zejména při vědomí vážnosti situace dané projednáváním rozpočtu na rok 2010 nehodlám nikterak vyjadřovat.“

Doktor prý prosazoval variantu, kterou později navrhl první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, tedy urychlené projednání a schválení nového rozpočtu. Ocitl se však v menšině a jen nerad uposlechl většinového rozhodnutí klubu nehlasovat - a tím schválení umožnit.

Báli se, že na ně padne veškerá vina

Topolánek stejně jako ekonomický expert ODS Martin Kocourek v průběhu dne prosazovali, aby se strana zachovala státotvorně a rozpočet nechala projít. Většina klubu ale byla proti takovému řešení a do poslední chvíle hrozilo, že rozpočet neprojde. ODS spolu s komunisty, TOP 09 a několika nezařazenými měla dost hlasů na jeho potopení.

"Strašák rozpočtového provizoria, ale především argument, že veškerá vina spadne na ODS, nakonec dovedl ODS k tomu, co udělala," řekl Právu jeden z politiků a dodal: "To by nás všichni zabili."

Topolánkovu neúčast nepovažoval v době moderní techniky za problém ani Nečas, který konečné rozhodnutí ODS ve Sněmovně oznámil a spolu s Langerem v této situaci převzal roli lídra. Mírnou kritiku Topolánek sklidil od svého exministra průmyslu a obchodu Martina Římana. "Určitě by bylo vhodnější, kdyby tady byl. Nicméně tím, že není poslanec, tak to takový problémem nebyl," uvedl Právu.

ČSSD: Rozjeli jsme tvrdou hru proti ODS

Šéf soc. dem. Jiří Paroubek ve čtvrtek Topolánkovi vzkázal: "ODS rozpočet na příští rok podpořila. Není chybou ČSSD, že pan Topolánek místo v Poslanecké sněmovně tráví čas na cestách a pak je špatně informován."

A zatímco ODS si líže rány, Paroubkova strana se cítí absolutním vítězem. "Rozjeli jsme sice tvrdou hru, ale s jistotou, že černý Petr zůstane v rukách ODS," sdělil Právu jeden z politiků soc. dem. a dodal: "Natlačili nás do Janotova balíčku, tak jsme jim to vrátili."

Lidovci se zase netají tím, že s ODS se dá již těžko spolupracovat. "ODS se do voleb již nepodaří sehnat k čemukoli ve Sněmovně většinu, takže nám nezbývá, když chceme něco prosadit, než jednat s ČSSD," nechal se slyšet jeden z vysoce postavených členů KDU-ČSL.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám