Hlavní obsah

Kardinál Vlk: komunistům jsem odpustil, ale KSČM bych zrušil

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Do veřejné diskuse, zda zakázat činnost KSČM, se zapojil i kardinál Miloslav Vlk. Na svých internetových stránkách napsal, že stojí na straně těch, kteří jsou pro zrušení komunistické strany. Podle jeho slov ho k tomu nevede revanšismus.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Kardinál Miloslav Vlk

Článek

„Já hlasuji pro zákaz komunistické ideologie. Ne z osobní nenávisti ke komunistům, že mě v minulosti tvrdě poškozovali a pronásledovali – to jsem jim jako křesťan už dávno odpustil – ale proto, že jejich ideologie škodí i dnes přímo nebo nepřímo této společnosti, i když už nemá takovou politickou moc,“ uvedl kardinál. V éře komunismu Vlk nesměl provozovat kněžské povolání a živil se například jako myč oken.

Podle Vlka úvahy o zrušení KSČM mají logiku a měly se vyřešit již „při příliš sametové revoluci“.

Důvod, proč komunistická strana nebyla zrušena, kardinál vidí v úzkoprsém lpění na ideologii lidských práv.

Lidská práva se mohou stát ideologií

„Bohužel tu funguje past lidských práv, která neaplikují důsledně měřítka vyššího dobra, pravdy a lásky, a proto se někdy stávají studenou ideologií a mohou se obracet i proti společnosti i proti jednotlivci,“ podotkl Vlk.

Vlk by měl v nejbližší době - pravděpodobně kolem Vánoc - skončit ve funkci českého primase katolické církve. Nového nástupce vybere papež Benedikt XVI.

Mezi favority bývá zmiňován královéhradecký biskup Dominik Duka, olomoucký arcibiskup Jan Graubner, litoměřický biskup Jan Baxant nebo strahovský opat Michael Pojezdný.

Reklama

Související články

Pozastavme činnost KSČM, vyzval Kocáb

Otázka zločinnosti komunistické strany dominovala nedělní Partii na Primě, kde se střetl ministr Michael Kocáb s šéfem komunistů Vojtěchem Filipem. Kocáb se...

Výběr článků

Načítám