Hlavní obsah

Dražba miniatury za 17 miliónů je mrhání, zlobí se Bendl na Ratha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středočeské politiky pobouřil nákup vzácné knižní miniatury z 15. století, kterou v úterý Středočeský kraj získal v dražbě v londýnské aukční síni Sotheby's za 612 450 liber (přes 17 miliónů korun). Opoziční ODS kritizuje ČSSD, která s hejtmanem Davidem Rathem v čele v kraji vládne, že peníze mohly jít například na školství, opravy silnic či sociální věci. Dražba se nelíbí ani některým komunistům, kteří s ČSSD zde spolupracují.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý hejtman Středočeského kraje Petr Bendl (vlevo) a jeho nástupce David Rath

Článek

Podle občanských demokratů je pořízení miniatury mrháním prostředky, kterých je v současnosti kvůli dopadům hospodářské krize nedostatek. "Na školství, opravy silnic i sociální věci chybí spousta peněz, ale to je ČSSD v kraji evidentně jedno," podotkl předseda středočeské ODS Petr Bendl.

Pořízení iluminace kritizuje i místopředsedkyně klubu ODS Dagmar Nohýnková. "Hejtman si ukojil svoje ego. Je-li význam díla tak velký, měl ho koupit stát. Vzhledem k výši investice je to nezodpovědné plýtvání krajskými prostředky," míní Nohýnková.

Ministerstvo kultury ovšem konstatovalo, že na podobné výdaje již letos nemá peníze a iniciativu Středočeského kraje ocenilo.

Hejtman David Rath oponuje občanským demokratům, že podobná vzácná díla se musejí kupovat, když jsou na trhu a ne když na ně jsou peníze. "I když musíme šetřit, tak v rozpočtu kraje je tato částka relativně málo významná," poznamenal. Pokud by kraj miniaturu nekoupil, skončila by podle hejtmana v nějaké soukromé sbírce a pro ČR by byla již nenávratně ztracena.  

Iluminace zobrazující dolování stříbra v Kutné Hoře je památkou srovnatelnou s fragmentem Dalimilovy kroniky a vznikla v nejvýznamnější české iluminátorské dílně konce 15. století. Odhadní cena byla 200 tisíc až 300 tisíc liber, tedy 5,8 až 8,7 miliónu korun.

"Já bych ty peníze spíše věnovala na něco jiného," řekla šéfka klubu KSČM v krajském zastupitelstvu Jiřina Fialová. Kdyby o nákupu rozhodovali zastupitelé, hlasování komunistů by podle ní nebylo jednotné. "V současné době, kdy opravdu hledáme každou korunu, je těžké posuzovat, zda to jsou dobře vynaložené finance," dodala.  

"Vnukové na tom ještě mohou vydělat"

Rath připustil, že výsledná částka je vyšší, než na jakou byl středočeský tým před aukcí připraven přistoupit, ale neuvedl o kolik. Podle něj se ale šance získat tak vynikající dílo objeví "jednou za 100, 200 let nebo nikdy". Ředitel Středočeské galerie Jan Třeštík, který iluminaci dražil, zdůraznil, že takové dílo bude jen získávat na hodnotě.

V tom je s ním zajedno i Rath, podle nějž jde z dlouhodobého hlediska o dobrou investici, nejen z uměleckého a historického hlediska. "Kdyby to naše děti nebo vnukové náhodou chtěli prodat, tak to prodají za mnohem víc," řekl a zdůraznil, že miniatura se vrací do Čech po několika stech letech.  

Podle hejtmanství by se miniatura měla stát jedním z nejvýznamnějších exponátů vznikající Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře.

Český kunsthistorik Jiří Fajt to ale zpochybnil. Poukázal na to, že jde o velmi citlivou malbu na pergamenu, kterou nelze z konzervátorských důvodů dlouhodobě exponovat na přirozeném či umělém světle.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám