Hlavní obsah

Policisté, hasiči a státní zaměstnanci vystoupí proti krácení svých platů

Novinky, Jaroslav Soukup
Praha

Policisté, hasiči a státní zaměstnanci v úterý poodkryli požadavky, s nimiž budou ve středu v Praze demonstrovat proti krácení svých platů. Demonstrace by se podle organizátorů mohlo zúčastnit až několik tisíc lidí.

Foto: ČTK

Předseda policejních odborů Milan Štěpánek a předseda hasičských odborů Zdeněk Oberreiter (vzadu).

Článek

Alena Vondrová zastupující státní zaměstnance na tiskové konferenci uvedla, že význam těchto lidí pro chod státu politici dlouhodobě nedoceňují a naznačila, že nevyjdou-li politici vstříc požadavkům demonstrantů, mohou se  v budoucnosti dočkat i stávky státních zaměstnanců. Pro policisty je demonstrace maximem, neboť stávkovat ze zákona nemohou.

Milan Štěpánek zastupující policisty uvedl, že bez personální stabilizace sboru dojde k ohrožení bezpečnostních standardů a upozornil, že policie sice po masivní náborové kampani vybrala z uchazečů potenciální příslušníky, ale vzhledem k tomu, že nemá peníze na jejich mzdy, nemohou být přijati. I nadále tak bude panovat výrazný podstav. Krácení platů se nelíbí ani hasičům, které zastupoval Zdeněk Oberreiter.

Vondrová dále upozornila, že státní zaměstnanci nejsou ve své většině úředníci, ale třeba i pracovníci České obchodní inspekce, zaměstnanci Českého hydrometeorologického ústavu, příslušníci Vězeňské služby či Celní správy.

Odboráři dále uvedli, že by byli ochotni přistoupit na zmrazení platů, ale pokles je pro ně s ohledem na výhled nejbližších tří let nepřijatelný. Rozpočet by měli poslanci schvalovat právě ve středu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám