Hlavní obsah

Lidovci nepodpoří vysoké progresivní zdanění z dílny ČSSD

Právo, Oldřich Danda, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli pro zavedení progresivního zdanění příjmu fyzických osob jsou soc. demokraté, komunisté i lidovci – tedy většina ve Sněmovně – návrh ČSSD, aby se příjmy nad 1,2 miliónu korun zdaňovaly 30 procenty, nemá šanci na úspěch. Proti jsou totiž lidovci, kteří jsou pouze pro symbolický rozdíl mezi zdaňovanými pásmy. Nyní existuje jedna 15procentní sazba ze superhrubé mzdy pro všechny.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Sazby by neměly být vzdáleny příliš od sebe, a proto my navrhujeme 15 a 18 procent. Návrh ČSSD by mohl vyvolávat ve veřejnosti pocit rozdělení na více a méně bohaté. A stát by tak trestal ty, kteří více vydělávají,“ řekl Právu místopředseda KDU-ČSL Pavel Horák. Zdanit více by se měli podle lidovců provozovatelé hazardu.

Janota: O škrtech se bavit nechtějí

Debatu o návratu progresívní daně a zrušení rovné daně, kterou prosadila vláda Mirka Topolánka, rozpoutal ministr financí Eduard Janota. „Není ochota bavit se o výdajových škrtech, tak se musíme bavit o tom, jak to chceme řešit jinak,“ uvedl včera po jednání vlády Janota. Podle něj by přínos pro rozpočet nebyl markantní – čtyři miliardy korun –, ale měl by symbolickou hodnotu.

Včera se víceméně přihlásil k návrhu ČSSD, který bude Sněmovna projednávat již na prosincové schůzi. „Dovedu si představit výši zdanění stropově mezi 25 a 30 procenty u příjmů nad 1,2 – 1,3 miliónu,“ řekl Janota. Dodal, že takový krok musí být provázán se snížením zdanění pro nejhůře placené zaměstnance a snížení podpor v nezaměstnanosti.

Také premiér Jan Fischer včera varoval: „Pokud debata o rozpočtu 2010 pro nás znamená muka obraznosti, tak v roce 2011 to bude mnohem obtížnější. Už proto, že když debata o rozpočtu započne, tak bude vrcholit předvolební kampaň,“ uvedl Fischer.

ODS a TOP 09 jsou rezolutně proti progresi. „Pokud o tom uvažuje pan ministr Janota, tak ODS určitě ne,“ řekl šéf ODS Mirek Topolánek na dotaz Práva.

Otec rovné daně a bývalý ministr financí za ODS Vlastimil Tlustý (nezař.) řekl Právu, že nyní zaútočit na myšlenku rovné daně je velmi snadné. „Topolánek jako premiér sice rovnou daň zavedl, ale její myšlenku podstatně osekal. Proto zavedení rovné daně nepřineslo očekávané efekty,“ uvedl Tlustý. Podle něj rovná daň dobře slouží na Slovensku. Na dotaz, co ho překvapilo na kampani proti rovné dani, uvedl: „Že do čela celé akce se postavil ministr financí (Janota) nominovaný za ODS.“

Kalousek: Daňová progrese je trest za úspěch

Podle prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska je progresivita i dnes zachována pomocí slev na dani. Zvýšení daní bohatším není podle něj spravedlivé. „Zvýšení progrese je trestání úspěchu pracovitosti, tvořivosti a vzdělání,“ uvedl. Rozpočtové problémy by řešil větším škrtáním na straně výdajů.

Návrh ČSSD považuje za neproduktivní a pouhé politické gesto. „Na tom nic nevyberete. Osoby samostatně výdělečně činné si optimalizují náklady, aby se vešly do 1,2 miliónu. Zaměstnanci ve spolupráci se svými zaměstnavateli se tomu začnou vyhýbat jinými příjmy např. příspěvky na sociální pojištění,“ podotkl Kalousek.

Soc. demokraté Janotova slova přivítali. „Kalousek a Topolánek z Janoty určitě radost nemají. Očekávám nyní, že pan ministr logicky podpoří projednávaný návrh ČSSD na zvýšení daňové progrese,“ sdělil Právu první místopředseda soc. dem. Bohuslav Sobotka.

Komunisté návrh ČSSD podpoří, ale přemýšlí, že navrhnou ještě větší míru progresivity a také více zdaňovacích pásem. „Chceme být ještě odvážnější, jen si budeme muset vyříkat, jestli využijeme návrhu ČSSD či navrhneme vlastní,“ řekl Právu poslanec KSČM Jiří Dolejš.

Reklama

Výběr článků

Načítám