Hlavní obsah

Aktivistky oděné jen ve vlastní kůži v Praze upozorňovaly na týrání zvířat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Neobvyklou pozornost vyvolali v pondělí v Praze aktivisté z organizace Lidé pro etické zacházení se zvířaty (PETA) v rámci akce Noste svoji kůži. Aktivistky se u Karlova mostu svlékly do kalhotek a s těly pomalovanými vzorem hadí kůže rozdávaly překvapeným kolemjdoucím a turistům letáky, v nichž upozorňovaly na nehumánní zabíjení zvířat kvůli módě. Akce uspořádaná americkými ochránci práv se staví proti používání kožešin, kůže a vlny v módním průmyslu.

Článek

Další členové PETA se v pondělí svlékli i v nákupním centru Myslbek v centru metropole.

"Už jsme takto byly v Ženevě, Milánu a v Budapešti," řekla dívka pomalovaná zelenou "hadí" kůží. Chtějí prý tímto způsobem vyzvat lidi, aby kupovali oděvy a doplňky ze syntetické kůže a umělých kožešin. Výroba každé bundy s kožešinovým lemem, kožených bot nebo vlněného svetru prý totiž pochází z utrpení zvířat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Protest proti drastickému zabíjení zvířat kvůli módě vzbudil na Karlově mostě v Praze neobvyklou pozornost.

Například na výrobu kabelky z pravé krokodýlí kůže je zapotřebí zabít tři až čtyři tato zvířata. Ta jsou prý usmrcena probodnutím hrdla kovovým drátem nebo ubitím tyčemi. Podle ochránců je to ale často jen omráčí a kůže je jim stahována zaživa. Podobně drastické je prý i zabíjení kožešinových zvířat. Na farmách v Číně nebo v Indii jsou prý usmrcována udušením nebo ubitím, případně stahována z kůže za plného vědomí.

Aktivisty podporuje Obamová, Bruniová i Pink

Aktivistům vadí i výrobky z vlny. "Většina světové vlny pochází z Austrálie, kde ovce podstupují takzvaný mulesing, ohavné zmrzačení, při kterém jsou velké kusy kůže a masa odřezávány ze zadní části těla bez prostředků na utišení bolesti," varuje PETA.  

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dívky oděné, jak je pán Bůh stvořil, nabádaly shromážděné kolemjdoucí, aby nenosili kůži zvířat.

V mezinárodní kampani se angažovaly také různé známé osobnosti. Reklamu na její podporu natočila americká zpěvačka Pink, která se nedávno představila také v Praze. Kožešiny odmítá nosit také třeba manželka amerického prezidenta Michelle Obamová nebo francouzská první dáma Carla Bruniová.  

Aktivistky PETA se za práva zvířat v Praze svlékly i loni v září. Tehdy protestovaly před britskou ambasádou oděny jen do plavek, nelíbilo se jim totiž vybíjení medvědů na tradiční čepice příslušníků britské královské gardy.

Reklama

Výběr článků

Načítám