Hlavní obsah

Vláda rozhodla: můžete mít 40 lysohlávek a pět kaktusů s meskalinem

Praha
Aktualizováno

Kabinet premiéra Jana Fischera přerušil na své pondělní schůzi projednávání definice "většího než malého množství" syntetických drog, jehož držení nebude trestné. Vláda zároveň rozhodla, které rostliny budou ze zákona napříště považovány za omamné a v jakém množství bude možné je vlastnit.

Foto: Profimedia.cz

Držení více než pěti kaktusů s meskalinem může majitelům způsobit problémy.

Článek

Mezi omamné látky patří například konopí, kokainovník, kaktusy obsahující meskalin nebo lysohlávky.

Lidé budou moci pěstovat pouze pět takových rostlin bez obav z vězení. Přesto se tak dopustí přestupku. Držet budou moci za stejných podmínek 40 hub s halucinogenními účinky. Držení sušené marihuany bude trestné v případě vlastnictví více než 15 gramů.

V tabulkách se zároveň nově objevily i látky, jejichž držení nebylo doposud v ČR postihováno. Jde například o takzvaný khat, což je přírodní stimulant, který se jako listí žvýká.

Ministerstvo spravedlnosti připravilo tabulky s konkrétními hodnotami pro potřeby soudců, státních zástupců a policistů.  Jsou mírnější než ty, podle nichž se státní orgány měly řídit doposud.

Narkomanům by tak v případě jejich schválení prošlo větší množství drog pro vlastní potřebu než nyní, a nehrozilo by jim za jejich vlastnění vězení, ale jen přestupkové řízení.

O syntetických drogách za 14 dní

Za dva týdny se vláda vrátí i k podobnému návrhu týkajícímu se uměle vyrobených drog. U extáze bude povolená hranice, do níž nebude její přechovávání kriminálním činem, čtyři tablety nebo kapsle. Hašiše budou moci lidé mít u sebe až pět gramů, držení LSD bude trestné u pěti papírků, tablet, želatinových kapslí nebo krystalů.

Vládní nařízení určuje také dávku psychotropní látky, kterou musí droga obsahovat, aby ji za ni bylo možné považovat.

Vláda si je vědoma odpovědnosti svého rozhodnutí

Premiér Fischer po jednání vlády uvedl, že rozhodnutí o konkrétním množství jedů a syntetických látek bylo odloženo především proto, aby kabinet svým rozhodnutím nenarušil protidrogovou politiku. "Vláda na sebe tímto exekutivním aktem odpovědnost," která doposud příslušela výlučně soudům, upozornil premiér.

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová doplnila, že jak ministři, tak odborníci chtějí  ještě upřesnit, přesné množství látek jako je heroin, morfin, kokain, pervitin, extáze či marihuana ve formě jiné než je rostlina. Prozatím se hovořilo o toleranci dvou gramů drog, případně čtyř pilulek extáze. Množství se však může změnit.

Anketa

Domníváte se, že zjednodušením systému trestů za držení drog se omezí jejich distribuce?
Ano
50 %
Ne
50 %
Celkem hlasovalo 15703 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám