Hlavní obsah

Na radnici Prahy 6 sedí muž, který pracoval u StB

Praha

Právní odbor na radnici Prahy 6 vede Vladimír Matoušek, který do roku 1990 zastával vysokou funkci v komunistické kontrarozvědce. Podle lustračního zákona přitom nesmí vykonávat vedoucí funkci v úřadu. Uvedl to server Týden.cz. Starosta šesté pražské části Tomáš Chalupa (ODS) o Matouškově minulosti nevěděl, nyní se ho rozhodl zbavit funkce. Matoušek nechtěl případ komentovat.

Článek

"Dohodl jsem se s doktorem Matouškem, že předá svou agendu a rezignuje," sdělil Chalupa dva dny poté, co byl o problému informován.

Podle personální karty, kterou si Týden vyžádal v Ústavu pro studium totalitních režimů, Matoušek vykonával funkci zástupce náčelníka II. odboru při VI. správě Sboru národní bezpečnosti (SNB). Údajně měl na starosti odposlechy režimu nepohodlných osob, takzvaných vnitřních nepřátel.

Vedoucím právního oddělení v Praze 6 se Matoušek stal před devíti lety, tedy v době, kdy byl starostou tamní části nynější pražský primátor Pavel Bém (ODS). Při konkurzu ale podle nynějšího starosty Chalupy předložil negativní lustrační osvědčení. To je podle informací Týdne datováno rokem 1992, podle lustračního zákona číslo 451 z roku 1991 ale Matoušek čisté lustrační osvědčení vlastnit nemůže. Jak ho tedy získal, není jisté.

Matoušek není jediným bývalým členem StB, který pracuje na právním odboru Prahy 6. Ve vedlejší kanceláři sedí osmačtyřicetiletá Irena Šedinová, dříve nadporučice a starší referentka X. odboru kontrarozvědky. Protože je ale pouze v řadové funkci, lustrační zákon se na ni nevztahuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám