Hlavní obsah

Rath: Koalice s ODS nebo TOP 09 je hodně divoká představa

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

David Rath si koalici s ODS ani s TOP 09 nedovede představit. Možnost takového spojení označil v rozhovoru pro deník Právo za "divokou představu". Podle svých slov by si raději vybral podporu komunistické strany, potvrdil v rozhovoru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Rath hovoří ve Sněmovně.

Článek

Kolik už jste za rok rozdal ze 700 tisíc poslaneckého platu, pokud pomineme dalších téměř 350 tisíc čistého, které jste dostal na poslaneckých náhradách?

Rozdělil jsem už přes 130 tisíc zhruba dvěma nebo třem lidem, kteří splnili podmínky. Další kolo žádostí běží, dodělává se další darovací smlouva na zhruba čtyřicet tisíc pro elektrický agregát potřebný pro domácí dýchací přístroj pro jednu velmi těžce nemocnou ženu. Stará se o ni rodina, která na tom není příjmově zrovna nejlépe.

Není to málo, nějakých 170 tisíc ze sedmi set? Slíbil jste přece rozdávat celý poslanecký plat. Váš hejtmanský plat je 93 500 korun hrubého.

Pan senátor Kubera na to říká, že jen pitomec by dělal dvě funkce a nebral za to plat. Pan Topolánek taky nic nerozdal...

Ten ale nic takového nesliboval.

Já rozdávám, myslím si, nezanedbatelné částky. Dávám je lidem, kteří je skutečně potřebují. Lidem, kteří jsou v sociální tísni, žijí na území kraje a potřebují něco skutečně důležitého. Např. ten největší dar šel na vodícího psa pro nevidomou paní, bylo to přes sto tisíc. Další paní měla velké problémy se zrakem a neměla na nákladné brýle.

V poslední době nejste nějak ve Sněmovně slyšet. Je to snad výsledek Paroubkova umravnění, anebo jste si řekl, že platí: mlčeti zlato?

Myslím, že to není úplně pravda. Hodně to souvisí s tím, že padla vláda Mirka Topolánka, která byla hlavním terčem naší opoziční kritiky. V tuto chvíli témat na nějaké zásadní střety zas tolik není. Fischerova vláda je udržovací, nic zásadního nerozhoduje a ani nechce, takže skutečně těch konfliktních témat je daleko méně než v době, kdy Julínek, Cikrt, Topolánek, Langer realizovali ty svoje reformy.

Není to tedy tak, že vám Paroubek řekl: Davide, už toho nechte, už té straně víc škodíte, než prospíváte?

Takhle mně to neřekl.

A jak?

Řekl mi, abych se víc soustředil na svá témata, na zdravotnictví, problematiku kraje. Vzal jsem to jako celkem správnou poznámku.

Celá léta jdete Miroslavu Kalouskovi po krku. Je možné, že byste se někdy sešli s TOP 09 v koalici?

To je hodně divoká představa, protože TOP 09 se definuje sama jako strana stojící napravo od ODS a útočící z pravicových pozic na ODS. Když to mám říci na příkladu zdravotnictví. Oni jsou ti, kdo požadují poplatky platit ještě více než dnes, tvrdí, že je třeba vyjmout mnohé výkony z pojištění. Uvádějí věci, z kterých mi vstávají vlasy hrůzou na hlavě: třeba placené operace žlučníku nebo zubní plomby. Představa, že těžce nemocný člověk, který má žlučníkové kameny, musí zaplatit sto tisíc za operaci, je pro mě nepřijatelná. Pan Kalousek ukázal v minulosti, že je hodně flexibilní a že se hodně dokáže přizpůsobit, ale pro mě by tohle bylo stejně nepřijatelné jako velká koalice s ODS.

Ve Sněmovně jste se tento týden pohádali o rozpočtu, kde soc. dem. chce prosadit návrhy za více než 11 miliard korun. Nebylo by lepší nechat ho, jak leží a běží, když schodek je děsivý a hrozí, že se bude ještě zhoršovat?

Opatření, se kterými přichází tato vláda a podporuje je ODS, mohou situaci ještě zhoršit. Typickým příkladem je snížení platů zaměstnanců ve veřejné sféře, které by přineslo pokles výběru daní, zdravotního a sociálního pojištění. To je stejné, jako byste pomáhali tonoucímu tím, že mu hlavu zatlačíte půl metru pod vodu.

Nechceme, aby se ekonomická situace zhoršila tím, že snížíte koupěschopnost obyvatel. Proto chceme, aby platy zůstaly alespoň na úrovni letošního roku. Je ale třeba říci, kdo ten deficit způsobil. To nejde odbýt tvrzením, že je hospodářská krize. Podívejte se, jak Topolánek s Kalouskem snížili daňový výběr, snížili daně nejbohatším obyvatelům. Každé toto opatření znamená výpadek. Teď stejný Topolánek s Kalouskem říkají: peníze nestačí, dluh je vysoký, musíte si utáhnout opasky.

Před měsícem jste pochválil komunisty, že jsou seriózními partnery, a prohlásil jste, že byste si dovedl po volbách představit obdobnou variantu spolupráce i na celostátní úrovni. Nelitujete toho poté, když vás komunisté odmítli podpořit při rušení některých tratí a přestěhování pyšelského dětského domova?

To jste se dopustili toho, co novináři občas dělají: posunutí významu. Já jsem říkal, že si dovedu představit variantu, jakou máme v kraji, tedy že menšinovou vládu soc. dem. bude tolerovat třeba i komunistická strana. Tzn. ne jen KSČM, ale i KSČM. Mám s tím za rok zkušenosti v kraji docela slušné. Nevím, jak to bude v dalších letech, ale doposud na tom nemám co měnit.

Pomýšlíte, že byste se někdy v budoucnu ucházel o post předsedy ČSSD?

O tom jsem nikdy nepřemýšlel. To je vůbec za horizont jakýchkoli mých úvah.

Celý rozhovor najdete v sobotním Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám