Hlavní obsah

Liška šťouchal do TOP 09 a kritizoval spory uvnitř zelených

– Brno
Právo, ČTK, Marek Přibil

Předseda Strany zelených Ondřej Liška na v pátek zahájeném sjezdu zelených zkritizoval hlavně novou stranu TOP 09. Zelení podle něho zklamali veřejnost vnitřními spory. V praktické politice ale dosáhli řady úspěchů, které ovšem nedokázali lidem představit, uvedl Liška, který bude v sobotu funkci obhajovat.

Foto: ČTK

Ondřej Liška má velké šance obhájit post předsedy Strany zelených.

Článek

"Jsem hrdý na to, že nejsme součástí kartelu moci a peněz a že zelení neusínají, když přijde řeč na etiku v politice," prohlásil Liška. TOP 09 má v průzkumech větší podporu, ale lidé se podle něho začnou dívat za její kampaň a rétoriku a zjistí, že na TOP 09 není nic nového. Uvidí bývalého ministra financí Miroslava Kalouska a poslance, kteří dvakrát zvolili Václava Klause prezidentem, podotkl Liška.

Předseda věří, že se jeho zelení opět dostanou do sněmovny, pokud se budou držet zelené politiky. "Musíme být poctiví a přiznat veřejnosti chyby, které jsme udělali," podotkl. Kritizoval to, že zelení se věnovali příliš vnitřním sporům ve straně. "Mnoho lidí, kteří nás podpořili v roce 2006, jsme zklamali," dodal Liška.

Liška se snažil chválit Bursíka

Mnohem více věcí ale podle něj udělala SZ dobře. Když byl Martin Bursík ministrem životního prostředí, ČR začala brát ekologickou krizi opravdu vážně, sdělil Liška. Uvedl, že zelení například podporovali lisabonskou smlouvu a bránili listinu základních práv EU, podpořili školství, bránili se korupčním praktikám, prosazovali antidiskriminační zákon, stavěli se uhelné lobby. "A mohl bych pokračovat," dodal Liška.

K sporům ve sněmovním klubu zelených, odchodu poslankyň Olgy Zubové a Věry Jakubkové a jejich pozdějšímu vyloučení ze strany se vrátil na sjezdu předseda frakce Přemysl Rabas. Krize podle něj začala ve chvíli, kdy odstoupila z funkce ministryně školství Dana Kuchtová, protože nechtěla odvolat svého náměstka Jaromíra Soukupa. Ten později stál za vznikem konkurenční Demokratické strany zelených. Řečnicky vzal Rabas vinu i na sebe.

Sjezd potrvá až do neděle a má z něj vzejít nové vedení. Favoritem je úřadující šéf Ondřej Liška. Kandiduje i Matěj Stropnický a Jan Lihart, který loni dostal čtyři hlasy. Zelení nepozvali žádného zástupce jiných stran.

V roli sudiček: Havel, Švejnar, Cohn-Bendit

Dopis jim ale napsal Václav Havel, který přečetla poslankyně Kateřina Jacques. „Je dobře, že se věnujete i klimatu v české politice,“ vzkázal zeleným Havel. Video zaslal neúspěšný Klausův protikandidát podporovaný zelenými Jan Švejnar.

„Česká politická scéna je vážně nemocná,“ řekl. Zazněl i pozdrav šéfa zelené frakce Evropského parlamentu Daniela Cohn-Bendita. Osobně vystoupil dánský velvyslanec Ole Moesby.

Napjatě působil Stropnický, který postával před halou, kde se v předsálí prodával konopný sirup. „Očekávám programovou debatu. Proto jsem sepsal i manifest Demokratizujeme trh. Ten se týká toho, co by měli zelení nabídnout v době hospodářské krize. Z manifestu bude vycházet i můj sobotní kandidátský projev,“ řekl Právu Stropnický.

Podivoval se, že na sjezdu nezná velké množství delegátů. „Je tady opravdu mnoho neznámých tváří, což není dobrým znamením. Zelení, kteří byli ve straně léta, odcházejí,“ posteskl si.

Přijel i manžel Zubové

Na sjezd k překvapení mnohých delegátů přijel i Vladimir Zubov, manžel vyloučené poslankyně Olgy Zubové (nyní DSZ). „Velmi mne mrzí, že už tu není spoustu kamarádů, že mnoho lidí odešlo. Ty lidi tady neznám,“ řekl Právu s tím, že přijel hlavně bránit svoji nepřítomnou manželku před případnými výčitkami.

Někteří delegáti do Brna přijeli tradičně i s malými dětmi. Na zelené ploše se v chodítku objevil zhruba roční potomek poslance Přemysla Rabase. Martin Bursík s Kateřinou Jacques dorazili s nedávno narozenou dcerou. Od zvyklostí ostatních stran se sjezd zelených liší i tím, že se na něm rozlévá mošt a osvěžit se mohou delegáti i v čajovém koutku.

Reklama

Výběr článků

Načítám