Hlavní obsah

Rozvod manželů Topolánkových začne projednávat pražský soud

Právo, zr

Žádost o rozvod manželů Topolánkových už podle informací Práva leží u Obvodního soudu pro Prahu 6. Pavla Topolánková v pátek na dotaz Práva odmítla rozchod s předsedou ODS Mirkem Topolánkem komentovat.

Článek

Podle zákona je pro rychlost řízení důležitá shoda na majetkovém vypořádání a zejména o nezletilých dětech. Topolánkovi mají dvě dospělé dcery, Petru (30) a Janu (26), a syna Tomáše (17). Zatímco Jana drží s matkou, Tomáš tráví každou volnou chvíli s otcem.

V případě dohody, která je kvůli velkým dětem u Topolánkových docela pravděpodobná, by podle právníků mohl rozvod proběhnout při jediném stání.

Topolánkovi by tedy mohli být rozvedeni ještě před květnovými volbami do Sněmovny a soc. dem. by ztratila jeden ze svých cílů. Zatím občas poukazuje na neuspořádané Topolánkovy rodinné poměry.

Prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník Právu řekl, že rozvodové řízení může trvat měsíc, ale i půl roku. „Záleží na tom, jak je který soud zaneprázdněn. Ze zákona pro vyřízení takové žádosti žádná lhůta stanovena není.“

„Řešíme to poklidně“

Topolánek, který opustil manželku kvůli místopředsedkyni Sněmovny Lucii Talmanové (ODS), v listopadu naznačil, že se rozvod blíží. „Teď to řešíme, a to velmi poklidně,“ uvedl v ČT 24. Na dotaz, zda čeká rozvod v dohledné době, odpověděl: „Samozřejmě.“

Ke svému soužití s manželkou poznamenal: „Měl jsem strašně krásný vztah se svojí ženou, dnes máme částečně mezi sebou poměry vyřešeny, ten proces probíhá.“ Topolánková ještě na jaře rozvod odmítala a spekulovalo se, že za tím jsou nevyřešené majetkové otázky.

Předseda ke své současné partnerce Talmanové podotkl: „Já tvrdím, že v dané chvíli jsem se zachoval velmi správně. Lucii mám rád a všechno ostatní, co bych k tomu říkal, by vyznělo ploše.“

Topolánek žije oficiálně s Talmanovou od ledna 2007, v červenci téhož roku se jim narodil syn Nicolas. Už tehdy Topolánek řekl, že by se rád rozvedl. Nepodařilo se mu prý ale získat manželčin souhlas. Topolánková ještě na začátku letošního roku tvrdila, že se rozvádět nehodlá.

Poměr Topolánka s Talmanovou vyšel najevo už v červnu 2006. V bulvárním tisku se objevila jejich nepříliš kvalitní fotografie. V článku se ale psalo, že Topolánek byl na „romantické večeři“ s manželkou. Na článek reagovala Pavla Topolánková s tím, že na fotografii není ona, ale Talmanová.

O dva měsíce později Topolánková, která předtím podporovala ODS, oznámila kandidaturu do Senátu za stranu Jany Bobošíkové Politika 21. Ve volbách však neuspěla.

Topolánek stále splácí hypotéku na byt na pražských Hradčanech. Letos ve svém majetkovém přiznání uvedl, že k 15. září mu zbývalo doplatit 4,2 miliónu. Před čtyřmi lety si půjčil 5,25 miliónu. Byt v sousedství Marka Dalíka stál 8,5 miliónu.

Reklama

Výběr článků

Načítám