Hlavní obsah

V ODS si chtějí došlápnout na Gandaloviče a Řápkovou

Právo, Lukáš Bek

Soutěž o vedení ODS bude mít po nedávném kongresu dohru. Podle informací Práva existuje plán, jak oslabit místopředsedu Petra Gandaloviče, kritika šéfa Mirka Topolánka. Terčem je přitom celý Ústecký kraj, kde je Gandalovič lídrem kandidátky. Dvojkou pak je chomutovská primátorka Ivana Řápková, čelící aféře kvůli studiu na plzeňské právnické fakultě.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ODS Petr Gandalovič

Článek

I tato kauza podle informací Práva hraje ve vnitrostranickém souboji v ODS svou roli. Ačkoli se Topolánek Řápkové zastal, mohou být její současné problémy nástrojem, jak odstranit Gandaloviče. Snahou části stranického vedení je změna kandidátky.

"Může nastat diskuse o tom, jestli ten či onen lídr má či nemá být lídrem,“ řekl Právu v souvislosti s Ústeckým krajem poslanec a šéf mostecké ODS Oldřich Vojíř. Nelze podle něj naopak vést diskusi o Gandalovičově místopředsednické funkci ve straně, kterou získal na loňském kongresu.  

Letošní sjezd se vyslovil pro zachování kandidátek tak, jak byly schváleny pro později zrušené říjnové volby. Kraje ale mohou samy přijít se změnami.

Předseda ODS Mirek Topolánek už před kongresem uvedl, že je strana privatizována zdola, a použil termín "kmotři“. Právě v Ústeckém kraji probíhaly v minulosti nábory tzv. černých duší. "Výkonná rada může nadiktovat nějaké podmínky, za jakých bude ten stav stabilizován,“ dodal Vojíř.  

Testem bude výsledek voleb

Ke Gandalovičově budoucnosti ve straně poznamenal, že pokud ODS v Ústeckém kraji obhájí alespoň pět mandátů, které získala v roce 2006, bude vše v pořádku.

"Obávám se, že když se mu to nepodaří, a teď je jedno, jestli jenom jemu, nebo kvůli Řápkové, nebo kvůli někomu jinému, a spadne to na čtyři a nedej bože na tři, tak už znám větu, kdo je viník prohry,“ poznamenal Vojíř, který je považován za Gandalovičova rivala. Černé duše přitom měly shánět oba tábory.  

Souboj na Ústecku bude ostře sledovaný, právě v tomto regionu vede kandidátku šéf soc. dem. Jiří Paroubek. Podle Vojíře se Ústecký kraj v rámci ODS může dostat do složité situace, protože kongres vyslovil nesouhlas s tím, co se v regionu děje. Připomněl, že nebyli potvrzeni dva kandidáti z Ústecka do výkonné rady, což se stalo poprvé po deseti letech.

Problémem podle Vojíře může být i Řápková. "I kdyby měla pravdu ona, tak se to dostalo do pozice, kdy z toho už nebude žádného dobrého návratu,“ soudí poslanec.  

Podle něj je na primátorce, zda zvládne obrátit svůj obraz, ještě než bude kandidátka ODS oficiálně podána. Na dotaz, zda existuje souboj mezi výkonnou radou a ústeckou ODS, Vojíř poznamenal: "Ta tenze tam už je, to je zřejmé. Na naší radě jsem řekl, že jsme trochu zaseli vítr, samozřejmě sklízíme teď bouři.“ Jakmile podle něj začne Ústecko hýbat s kandidátkou, "tak výkonná rada řekne, my máme právo toho lídra vybrat“, uvedl Vojíř.  

Gandalovič spor nečeká

Gandalovič naopak soudí, že problém mezi ústeckou ODS a vedením není. "Já rozhodně o žádném sporu nevím,“ řekl na dotaz Práva. Regionální ODS podle něj má plán změny stanov, které zamezí přijímání černých duší. Výkonné radě ho předloží po regionálním sněmu v lednu. Gandalovič se od černých duší opakovaně distancoval.  

Výkonná rada už před kongresem zrušila licenci děčínské ODS a v těchto zásazích bude pokračovat. "Tam, kde dochází k machinacím s počtem členské základny, je nezbytné neváhat a odebírat licence,“ řekl Právu místopředseda ODS Petr Nečas.  

Další z místopředsedů, Ivan Langer, podle svých slov nevidí důvod, proč by mělo vedení sahat do kandidátek. Věří, že ústecká ODS předloží vlastní samočisticí mechanismy.  

Reklama

Výběr článků

Načítám