Hlavní obsah

Klaus se kvůli vízům nechystá na olympiádu ve Vancouveru

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory očekávání prezident Václav Klaus pravděpodobně nepojede na únorové zimní olympijské hry ve Vancouveru. Právu exkluzivně prozradil, že to je na protest kvůli vízům, která Kanada zavedla vůči ČR letos v červenci.

Foto: René Volfík , Reuters

Prezident Václav Klaus

Článek

„Jsem trošku uražený s kanadskými vízy, proto tam asi nepojedu,“ řekl Klaus v úterý Právu po  autogramiádě knihy jeho manželky Livie. [celá zpráva]

"Říkám to jenom vám," sdělil prezident redaktorovi Práva.

Klaus jako vášnivý sportovec - hrával prvoligovou košíkovou, lyžuje a hraje tenis - často navštěvuje špičkové akce. V Turíně v roce 2006 přihlížel slavnostnímu zahájení zimní olympiády. Ještě v roli premiéra například navštívil v roce 1994 olympijské hry v norském Lillehammeru.

Ve Vídni v roce 1996 byl u toho, když čeští hokejisté na mistrovství světa získali zlato. Na olympiádě v Naganu roku 1998 nebyl, protože už neseděl v premiérském křesle.

Ve funkci prezidenta, kam byl poprvé zvolen v roce 2003,  Klaus zatím vynechal jen jedny olympijské hry, a to loňské letní v Pekingu kvůli rehabilitaci. Nedlouho před nimi se totiž podrobil operaci kyčle, během níž mu byla na pražské Bulovce voperována endoprotéza.

Na olympiádě v Číně za Klause „zaskočil“ tehdejší premiér Mirek Topolánek. Ten tehdy prohlásil, že si čeští sportovci zaslouží, aby je navštívil vysoký ústavní činitel. Kdo nahradí Klause ve Vancouveru zatím není jasné - vzhledem k tomu, že hry začnou až v únoru 2010 politici nechtěli o své účasti spekulovat.

Mluvčí kanadské ambasády v Praze Michael Vlček v úterý Právu řekl, že neslyšel, že by dramaticky vzrostl počet českých žadatelů o víza na velvyslanectví ve Vídni, která povolení ke vstupu vydává. Podle něj je zatím čas, v krajním případě lze prý víza dostat týž den v Rakousku, vyřízení žádosti poštou trvá asi deset dní; za sportovce se o víza stará Český olympijský výbor.

Kanada vůči ČR zavedla víza 14. července kvůli nepřiměřeně velkému počtu žádostí českých občanů, především Romů, o azyl. Ambasáda ve Vídni podle statistik zatím vydala vízum 99 procentům Čechů.

Anketa

Je správné, že prezident Klaus nepojede na olympiádu do Vancouveru, protože nám Kanada zavedla víza?
Ano
50 %
Ne
50 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13854 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

EU chystá odvetu za kanadská víza pro Čechy

Pokud Kanada nezruší do konce roku víza pro české občany, pak Evropská komise navrhne protiopatření. Mohlo by se jednat o zavedení víz pro kanadské diplomaty...

Kanada zatím zrušení víz pro Česko neplánuje

Kanada v současnosti neplánuje zrušení víz pro české turisty, řekla v pátek nová kanadská velvyslankyně v Česku Valerie Raymondová. Podle ní má však kanadská...

Výběr článků

Načítám