Hlavní obsah

Vicepremiér Barták jednal s KSČM o armádním rozpočtu

Právo, Jiří Ovčáček

Vicepremiér a ministr obrany Martin Barták v úterý jednal s komunistickými poslanci o armádním rozpočtu. KSČM vyzval, aby při projednávání státního rozpočtu na příští rok rezort obrany šetřila. U komunistů ale nepochodil, chtějí předložit návrh, aby peníze určené na zahraniční vojenské mise šly na financování sociálních služeb.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Martin Barták

Článek

Barták dorazil do prostor poslaneckého klubu KSČM ve Sněmovně o půl dvanácté. S komunisty jednal půl hodiny. „Nešel jsem tam s tím, že očekávám nějaký jasný výstup, ale seznámil jsem je se stavem rozpočtu kapitoly ministerstva obrany, který je neustále krácen, a s důsledky, které by další krácení přineslo. Byla to pragmatická debata o rozpočtu naší kapitoly,“  řekl vicepremiér novinářům po jednání s tím, že okrajově se debatovalo také právě o zahraničních misích české armády.

Podle šéfa poslanců KSČM Pavla Kováčika to bylo poprvé, kdy se na komunistický klub dostavil místopředseda současné české vlády. „Pan ministr se na nás obrátil, abychom v případech, kdy budeme chtít nějaké pozměňovací návrhy do vládního návrhu státního rozpočtu - například ty, které se budou týkat sociálních služeb - šetřili jeho resort,“ popsal Kováčik jednání s Bartákem.

Kováčik: Mise si můžeme odpustit

Komunisté ale pozměňovací návrhy chystají, chtějí ukrátit finance na zahraniční mise české armády a peníze dát právě na sociální služby. „My jsme přesvědčeni o tom, že v této době, kdy je krize a například sociální služby dopadají velmi tragicky, tak bychom si mohli některá vojenská dobrodružství odpustit,“ uvedl Kováčik.

Barták tak u komunistů neuspěl. Kováčik navíc uvedl, že se nebude snažit své kolegy přesvědčovat, aby vicepremiérovi vyšli vstříc. „Myslím si, že nepřesvědčím naše poslance a ani se o to nebudu snažit, aby ho poslechli,“ konstatoval.

Komunistický poslanecký klub je v úterý terčem zájmu ministrů vlády Jana Fischera. Po Bartákovi bylo naplánováno jednání s ministrem dopravy Gustávem Slamečkou a ministrem práce a sociálních věcí Petrem Šimerkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám