Hlavní obsah

Stěhováci odvezli z pražské Bertramky naše věci, tvrdí vlastník vily

Právo, Novinky, ČTK, Hynek Paštěka
Praha
Aktualizováno

Z pražské Bertramky během úterního dopoledne odváželi dělníci její historické vybavení. Vila, ve které opakovaně pobýval světoznámý skladatel Wolfgang Amadeus Mozart, je majetkem Mozartovy obce. Památku ale dosud spravovala Praha 5. Vrchní soud už před časem rozhodl, že Praha 5 musí majetek obci vydat. Z objektu byla podle radnice odvezena výbava patřící Národnímu muzeu, vlastník však tvrdí, že zmizely i věci Mozartovy obce.

Článek

Podle mluvčího Prahy 5 Radovana Myslíka dělníci odvezli historickou expozici, již zde nashromáždila společnost Comenius, která měla vilu v pronájmu. "Expozice je ale majetkem Národního muzea," řekl Myslík. Předseda Mozartovy obce v České republice Tomislav Volek však tvrdí, že stěhováci odvezli i věci patřící obci.

Foto: Hynek Paštěka, Právo

Stěhovaní z pražské Bertramky

"Mezi odvezenými věcmi jsou prokazatelně i věci, které patří Mozartově obci, například model první verze Stavovského divadla a některé další," sdělil Právu Volek. To by podle něj mohlo zkomplikovat i definitivní předání vily vlastníkovi, Volek totiž připustil, že bude požadovat katalogizaci majetku. Převzetí budovy, k němuž by mělo dojít ve středu ale nevyloučil. 

Foto: Hynek Paštěka, Právo

Vnitřek stěhovacího vozu

Šéf Comenia Karel Muzikář Právu potvrdil, že veškerá odstěhovaná výbava patří Národnímu muzeu a jeho společnost ji sem přivezla během svého 18letého pobytu. Myslík také na improvizované tiskové konferenci připomněl, že Praha 5 do vily investovala na 40 miliónů korun, které bude po vlastníkovi požadovat.

Nová série soudních sporů?

Mozartova obec zřejmě ale nebude chtít městské části nahradit investice, které radnice provedla během doby, kdy si Bertramku pronajímal Muzikář. "Bude to předmětem dalších soudních sporů," avizoval Volek, jehož spolek o Bertramku bojoval téměř 20 let.

Volek se také obává, že úterní stěhování je jen další obstrukcí, která má zabránit Mozartově obci, aby mohla ve vile co nejdříve začít organizovat vlastní akce. Stěžuje si rovněž, že Praha 5 předání objektu prý záměrně blokuje. "Praha 5 nereaguje na naše výzvy k předání. Brání nám ve výkonu vlastnických práv," řekl Volek a dodal, že Mozartova obec je jako vlastník vily zapsána od 24. září také v katastru nemovitostí, dosud ale nemá do vily přístup.

Kauza mistrova sídla v Husových sadech se táhla 18 let, dokud Vrchní soud definitivně před půlrokem nerozhodl, že Praha 5 musí Bertramku vrátit vlastníkovi - Mozartově obci.

Minulý týden radnice pod vedením kontroverzního starosty Milana Jančíka (ODS) oznámila, že zahájila "veškeré kroky k předání nemovitostí známých pod názvem Bertramka Mozartově obci“. Podle Volka ale právník radnice jen nabídl klíče od vily. "Je to absurdní trik. Žádné klíče si od nich jen tak nevezmeme. Nejdřív musí přijít soudní znalec, pak inventarizační komise,“ řekl Právu Volek.

Mozartova obec, která vilu získala v roce 1929, zde podle něj od 1. republiky vytvářela a doplňovala mozartovskou expozici. A to až do roku 1986, kdy se jí musela vzdát.

Muzikář: Výbavu převzala muzea

Informace, že původní expozice z Bertramky zmizela, Právu částečně potvrdil Muzikář. Podle něj některé nedávno vystavované předměty převzala muzea, jimž mají patřit. "Především je to Muzeum hudby,“ přiblížil Muzikář, který byl podle archivu bezpečnostních složek agentem StB, a to hned pod třemi krycími jmény (např. Alcron). [celá zpráva]

Bertramku v roce 1929 odkoupila od mezinárodní nadace Mozarteum česká Mozartova obec. Komunisté ji ale v osmdesátých letech minulého století protiprávně donutili, aby se vily vzdala. Od roku 1991 se obec snažila získat budovu soudní cestou zpět.

Reklama

Výběr článků

Načítám