Hlavní obsah

Inspektoři ČOI si zahráli na bezdomovce, ve sběrnách je okradli

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Starší oblečení a kárka s kusem barevné kovu. Skoro jako bezdomovci vyrazili inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) na kontrolu poctivosti do výkupen surovin v Plzeňském a Karlovarském kraji. Finta zabrala, z jedenácti kontrolovaných provozoven jich téměř polovina propadla.

Foto: Karek Otcovský, Právo

Ilustrační foto

Článek

„K nejčastějším prohřeškům patřilo nesprávné účtování, kdy pracovník zaměnil druh vykupovaného kovu,“ řekl ředitel regionálního pracoviště ČOI v Plzni Milan Javorský. Největší předražení inspektoři zaznamenali při kontrole výkupny v Karlových Varech. Za kus bronzu dostali 210 korun, přičemž správě to měl být více jak dvojnásobek.

„Výkupčí  označil materiál za mosaz a tudíž vyplatil částku, která odpovídala tomuto druhu kovu,“ doplnil Javorský. Nepoctivcům podle Javorského hrozí ve správním řízení desetitisícové pokuty.

Prokázat úmysl je problematické

Podle šéfa inspekce ale není možné prokázat, že pracovníci výkupen materiál zaměnili úmyslně. „Samozřejmě že se to nabízí. Naše zkušenost je ale taková, že k těmto prohřeškům dochází spíše v menších výkupnách, kde není personál tak kvalifikovaný. Ve velkých  firmách jsme takové případy nezjistili,“ pokračoval Javorský.

Kontrolory naopak mile překvapilo, že si ve všech výkupnách ověřili jejich totožnost,  tak jak to ukládá zákon. „Nepochodili jsme ani s pokusem o vykoupení nebezpečného odpadu jako jsou například autobaterie,“ sdělil dále ředitel ČOI.

Ke způsobu kontroly Javorský řekl, že těžko půjdou inspektoři do výkupny vyfiknutí jako ze žurnálu. „Musíme se přizpůsobit, abychom nebyli nápadní,“ uvedl s tím, že podrobnosti o převlecích, vybavení a konkrétních vzorcích materiálu k výkupu nebude sdělovat.

Podobné převleky už inspektoři použili v minulosti například při kontrolách luxusních hotelů v Karlových Varech. Tehdy se vydávali za turisty batůžkáře, aby prověřili, zda nedochází k diskriminaci. V některých hotelech je odmítli ubytovat, přestože měli volné pokoje. Za to padly vysoké pokuty.

Reklama

Výběr článků

Načítám