Hlavní obsah

Na Moravu se přihnal první orkán, odnášel střechy a převrhl kamión

Právo, Aleš Honus, Marek Petr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na moravská pohoří udeřil orkán o rychlosti až 133 kilometrů v hodině. Vážnější problémy způsobil jen na Novojičínsku, kde převrhl kamión, a ten zablokoval na několik hodin čtyřproudovou silnici v obou směrech. V Kopřivnici vítr odnesl hned dvě střechy.

Článek

Síly orkánu dosahoval v nárazech vítr na nejvyšší hoře Beskyd Lysé hoře. "V noci na pondělí rychlost větru v nárazech přesáhla 37 metrů za sekundu, což je 133 kilometrů za hodinu,“ uvedl pracovník meteorologické stanice na Lysé hoře Jaroslav Chalupa. Dodal, že podobně silný vítr na nejvyšší hoře Beskyd fouká i několikrát během zimní sezóny, letos to ovšem bylo poprvé.

"Kvůli silným poryvům větru spadl strom na příjezdovou komunikaci, a tak ho musela obsluha bufetu prořezat. Žádné větší polomy ale za sebou vítr nezanechal. Takové větry tady foukají každoročně, takže slabší stromy spadly už dříve,“ dodal Chalupa. 

Střecha skončila na drátech vedení

O střechu nad hlavou přišla v  pondělí odpoledne rodina v Kopřivnici na Novojičínsku. Silný vítr strhl plechovou střechu domku. V té době naštěstí v domku nikdo nebyl, a tak se událost obešla bez zranění.

„Silný vítr odnesl část střechy na dráty elektrického vedení a také na sousední dům. Na místě zasahují tři jednotky hasičů, kteří rozebírají zbytek střechy. Ta ohrožuje své bezprostřední okolí,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Kolem 18. hodiny spadla na druhém konci Kopřivnice druhá střecha. "Do prostoru mezi dvěma domy spadla térová krytina, naštěstí se nikomu nic nestalo," řekl Kůdela.

Horská služba varuje před túrami

Vítr o síle orkánu se dopoledne přehnal také přes Jeseníky. "Nejsilnější byl v 8:34 hodin ráno, kdy v nárazech dosáhl rychlosti 128 kilometrů v hodině. Jde o jižní vítr, který nyní už slábne. Není však vyloučeno, že ještě nějaký silný náraz přijde,“ řekl Právu v pondělí odpoledne Josef Ondráček z meteorologické stanice na Šeráku. 

Ani v této oblasti vichr nenapáchal větší škody. "Žádné polomy jsme nezaznamenali. Lidem přesto raději nedoporučujeme hřebenové túry. Přece jen fouká dost silně,“ informoval Právo Milan Gracias z Horské služby Jeseníky. Starosti vítr nedělal ani hasičům. "Měli jsme jen jeden výjezd, a to půl hodiny po poledni v Tomíkovicích. Vedle kolejí tam spadl strom, který jsme odklidili,“ řekla Právu mluvčí hasičského záchranného sboru v Olomouci Vladimíra Hacsiková. 

Vítr převrhl kamión

Silný vítr v pondělí časně ráno převrhl kamión na silnici R48 mezi Novým Jičínem a Hranicemi na Moravě. Nehoda téměř na tři hodiny na tomto důležitém silničním tahu narušila dopravu.

"Nedaleko Starého Jičína vítr o půl sedmé ráno převrhl prázdný kamión tak nešťastně, že zůstal ležet přes všechny čtyři pruhy, a zablokoval dopravu v obou směrech,“ uvedl mluvčí severomoravské policie Stanislav Sobol. Dodal, že asi po hodině se podařilo dopravu částečně obnovit. "Policisté dopravu řídili kyvadlově. K úplnému zprůjezdnění došlo po deváté hodině,“ dodal Sobol. 

Kromě nehody nedaleko starého Jičína silný vítr žádné větší problémy v Moravskoslezském kraji nezpůsobil. "Od šesté hodiny ranní do poledních hodin hasiči v celém kraji vyjížděli pouze devětkrát, z toho čtyřikrát na Frýdecko-Místecku. Šlo o spadlé stromy, uvolněný bilboard a také nakloněný dřevěný sloup elektrického vedení,“ řekl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Reklama

Výběr článků

Načítám