Hlavní obsah

Kontroverzní rekonstrukci Karlova mostu zřejmě prověří komise Unesco

Kontroverzní rekonstrukci jedné z nejvýznamnějších českých architektonických památek Karlova mostu zřejmě prověří komise UNESCO. V nedělním večerním zpravodajství to uvedla televize Prima. UNESCO na problém podle televize upozornila nedávno založená Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví (ASORKD) a seznámila ho s kritikou rekonstrukce.

Článek

Komise UNESCO by mohla Karlův most podle Primy zkontrolovat v lednu, kdy se do Prahy přijede podívat na nově budovaný a rovněž kontroverzní tunel Blanka.

V minulých dnech se na základě trestního oznámení ASORKD začala opravou mostu zabývat policie. Trestněprávní odpovědnost podle jejích zástupců nese vlastník památky, tedy hlavní město Praha. Policie se rekonstrukcí mostu zabývá pro podezření z trestného činu maření úkolu veřejného činitele z nedbalosti. Pachatelům takového činu lze podle trestního zákoníku uložit až tři roky vězení, nebo zákaz činnosti.

Národní památkový ústav (NPÚ) minulý týden zopakoval, že pokud se nezmění současný způsob oprav Karlova mostu, může být tato národní kulturní památka během dalších etap rekonstrukce nenávratně poškozena. Práce na obnově mostovky a parapetů hodnotí NPÚ stále kriticky, byť podle odborníků nastalo po kritice státní památkové inspekce určité zlepšení. Kvalita prací stále ještě zdaleka neodpovídá významu památky, uvádí NPÚ.

Zástupce NPÚ sice od počátku přihlíží opravám, problém je ale v tom, že nadřízeným orgánem památkářů je příslušný magistrátní odbor. Podle kritiků je případ rekonstrukce mostu nejmarkantnějším důkazem špatného systému památkové péče.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám