Hlavní obsah

Sněm TOP 09 skončil, strana je pro snižování veřejných dluhů

TOP 09 se chce v příštích letech podílet jen na takové vládní koalici, která se v programovém prohlášení zaváže "k razantnímu a věrohodnému snižování deficitu veřejných rozpočtů". V závěrečných usneseních to v sobotu schválil první stranický sněm, který dopoledne zvolil předsedou strany senátora Karla Schwarzenberga. Usnesení o snižování veřejných dluhů navrhl první místopředseda strany a někdejší ministr financí Miroslav Kalousek.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Budoucí šéf konzervativců Karel Schwarzenberg

Článek

"Rokovali jsme rozumně, rozhodli jsme věci. Ta nutná rozhodnutí pro další naši cestu jsme zde udělali," řekl ve své závěrečné řeči na sněmu předseda TOP 09 Schwarzenberg. Bezprostředně po konci sněmu se na prvním jednání poprvé sešlo nově zvolené stranické vedení.

V dalších usneseních sněm uložil zvolenému výkonnému výboru, aby neprodleně jmenoval předsedy expertních skupin a zahájil práce na programu pro jarní parlamentní volby tak, aby byl k vnitrostranické diskusi připraven v první polovině března.

Sněm také uložil krajským a regionálním organizacím, aby ve spolupráci s partnery z hnutí Starostové a nezávislí zahájili přípravu na komunální volby 2010. Dalším usnesením je poděkování příznivcům na internetové síti facebook, sympatizantům a sponzorům.

Sněm TOP 09 učinil z uskupení registrovaného v červnu plnohodnotnou politickou stranu s celostátní působností. Ve vedení strany je včetně prvního místopředsedy Kalouska naprostá většina bývalých členů KDU-ČSL.

TOP 09 podle průzkumů veřejného mínění preferuje přes desetinu voličů a strana soupeří s KSČM o pozici třetí největší české strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám