Hlavní obsah

Vir prasečí chřipky mutuje, hygienici zděšeni

– Praha
Právo, Novinky, DPA, Václav Pergl, nek

Hygienici začínají být zděšeni: pandemický kmen viru prasečí chřipky A (H1N1) začíná mutovat, což může mít pro populaci daleko závažnější důsledky než onemocnění, které nyní vyvolává. Ještě před propuknutím epidemie se odborníci možných mutací mezi virem sezónní a prasečí chřipky obávali. Nyní je virologové již zaznamenali. Došlo k nim nejen na americkém kontinentě a v Číně, ale už i v Norsku a ve Velké Británii.

Foto: Mario Armas, Reuters

Po celém světě se rozjela vakcinace rizikových skupin obyvatelstva proti viru prasečí chřipky.

Článek

"Změny pandemického kmene jsou pro populaci velmi nebezpečné. Komplikací bude zřejmě víc a budou těžší a nemohu vyloučit ani vyšší úmrtnost," řekl Právu v pátek Michael Vít, hlavní hygienik republiky. Informoval, že změněný vir se dostává do nižších stupňů dýchacího traktu a vyvolává závažnější postižení dýchacích orgánů a plic.

"Současná vakcína proti prasečí chřipce ale chrání i proti tomuto, částečně změněnému kmenu viru," řekl Vít.

Komplikace: zápal plic, srdeční selhání

K nejzávažnějším komplikacím chřipky patří zápal plic, záněty průdušek, selhávání srdce, zhoršení chronického onemocnění, především astma, cukrovky a chronické obstrukční plicní nemoci. Mnohem horší jsou rovněž záněty vedlejších nosních dutin a středouší u dětí. K jejich léčbě budou muset lékaři nasadit antibiotika.

Závažnější průběh chřipky už dnes

Už dnes se ukazuje, že prasečí chřipka bez částečně změněného kmene viru má mnohem více závažnějších případů než sezónní chřipka, na kterou ročně v ČR zemře asi 2500 nemocných.

"V řadě zemí se kupí závažné případy a úmrtí. Průběh pandemické chřipky je závažnější než sezónní, i když se doposud tvrdilo, že prasečí chřipka má lehčí nebo středně těžký průběh," řekl Právu v pátek prof. Roman Prymula, předseda České vakcinační společnosti.

Vir se v těle rychle množí

Vir prasečí chřipky se v lidském organismu velmi rychle množí. "Po čtyřech až šesti hodinách se jeho množství zdvojnásobuje," soudí prof. Jiří Beran z Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové. Proto má nemoc i tak rychlý nástup a je potřeba okamžitě zůstat doma a nemoc neroznášet.

Zatím nejvíc napadá školní děti a pak lidi od 16 do 24 let. Velmi nebezpečný je ale pro chronicky nemocné pacienty, zejména s kardiovaskulárním onemocněním, onemocněním plic, dýchacího systému a pro obézní. Pro tyto pacienty může být chřipka osudová. Všichni zemřelí na prasečí chřipku v ČR některou z těchto nemocí měli.

Ve Francii zemřelo během týdne 22 lidí

Nákaze prasečí chřipky podlehlo jen za poslední týden dvaadvacet lidí. Celkový počet obětí v zemi tak stoupl na 96. Oznámila to francouzská ministryně zdravotnictví Roselyne Bachelotová. V celé Evropě připravila prasečí chřipka za posledních deset dní o život téměř 300 lidí.

Počet obětí nákazy
Světpřes 7620
Británie245
Španělsko135
Francie96
Itálie91
ČR8
(Zdroj: DPA)

"Epidemie chřipky typu H1N1 se zrychluje," řekla Bachelotová. Nepřekvapí podle ní, že růst počtu případů chřipky provází i větší množství vážnějších průběhů onemocnění a úmrtí.

Ministryně dodala, že doposud umíralo ve Francii osm až deset lidí týdně.

Podle ní se také podstatně zvýšil počet lidí, kteří v zemi podstoupili očkování proti chřipce. Ke čtvrtku jich bylo 750 tisíc.

Podle vědeckého týmu z univerzity v Antverpách by se uzavřením škol mohl přenos viru H1N1 snížit až o pětinu. Opatření by ale mělo neúnosně negativní dopad na ekonomiku. Odborníci srovnávali údaje z osmi evropských zemí a došli k závěru, že uzavřením škol v případě pandemie se kontakt mezi lidmi natolik omezí, že se virus šíří o 21 procent pomaleji.

Zmutovaný vir zasáhl v Číně osm pacientů

V Číně už se nakazilo zmutovanými viry prasečí chřipky osm lidí. Dosud vyvinuté léky proti nim však zabírají, oznámila agentura Nová Čína. Chřipkové viry mutují velmi snadno, a proto vědci velmi bedlivě sledují, zda a jak se virus H1N1 mění.

Zmutovaný vir lékaři zjistili v izolovaných případech, upozornil Šu Jüe-lung, ředitel čínského národního chřipkového centra. Vůči lékům však není rezistentní a lze se proti němu očkovat.

Průvodní znaky onemocnění prasečí chřipkou

Počátek onemocnění se projevuje obvykle velmi rychlým nástupem typických příznaků: horečka 38–40 °C; třesavka a zimnice; únava a nevolnost; bolesti hlavy; očí; kloubů; svalů; světloplachost; rýma, bolesti v hrdle, kašel; bolest na hrudi; zácpa, průjem, zvracení.

Počátek onemocnění se projevuje obvykle velmi rychlým nástupem typických příznaků: horečka 38–40 °C; třesavka a zimnice; únava a nevolnost; bolesti hlavy; očí; kloubů; svalů; světloplachost; rýma, bolesti v hrdle, kašel; bolest na hrudi; zácpa, průjem, zvracení. Pokud máte některé z těchto příznaků a naopak nemáte závažná chronická onemocnění, zůstaňte v domácí izolaci.

Jak snížit možnost nákazy

Jak snížit možnost nákazy Vyhýbejte se kontaktu s nemocnými a místům s velkou koncentrací lidí, např. kina, divadla, supermarkety, výstavy, MHD apod.

Nepůjčujte si od ostatních mobilní telefony, sklenice, příbory.  

Nezdravte se podáváním ruky a líbáním.

Nedotýkejte se rukama obličeje a očí – sníží se tím riziko přenosu viru prostřednictvím rukou z kontaminovaných předmětů.

Myjte si ruce pravidelně a opakovaně mýdlem a pod tekoucí teplou vodou.

Pokud není voda a mýdlo k dispozici, doporučují se použít dezinfekční gely na alkoholové bázi nebo ubrousky napuštěné látkami s přídavkem alkoholu před jídlem, před krmením dětí, včetně kojení po přípravě potravin, po použití WC, po výměně pleny nebo pomáhání dítěti používat WC, po hře se společnými hračkami, před návštěvou a po návštěvě lidí, kteří jsou nemocní.

Dbejte na zvýšený přísun přirozených vitamínů obsažených zejména v ovoci a zelenině.

Dbejte na zvýšený přísun přirozených vitamínů obsažených zejména v ovoci a zelenině.

Jiné údaje zveřejněny nebyly – ani o nemocných osobách, době jejich onemocnění, případně jestli někdo z nakažených zemřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám