Hlavní obsah

Vojenská policie odhalila dalšího vojáka, který nosil symboly SS

Aktualizováno

Vojenská policie ve čtvrtek objevila dalšího vojáka podezřelého z veřejného nošení symboliky SS. Příslušník protiletadlové raketové brigády ve Strakonicích byl zadržen a s okamžitou platností zproštěn výkonu služby.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Bude čelit podezření ze spáchání trestného činu podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka, uvedl Jan Pejšek z tiskového oddělení ministerstva obrany. Okolnosti případu vyšetřuje Vojenské policie. 

Podle mluvčího Vojenská policie nyní kontroluje vojáky v souvislosti s nařízením náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka odhalit v armádě jakékoliv symboly, náznaky či projevy sympatií s hnutími, která propagují potlačování lidských práv a svobod.

To se děje v souvislosti s případem dvou vojáků, kteří za působení v provincii Lógar v Afghánistánu nosili na přilbách symboly nacistických jednotek SS. Ministr obrany Martin Barták je kvůli tomu před dvěma týdny nechal propustit z armády.

Jejich velitele postavil Barták až do vyšetření případu mimo službu.

Oběma vojákům, kteří nosili na helmách nacistické symboly, byly odejmuty hodnosti a odešli bez nároku na výsluhy. [celá zpráva]

Na pronikání neonacismu do armády upozornila i BIS

Barták po skandálu pohrozil, že proti projevům extremismu zahájí nekompromisní boj. "Budou přijata zcela zásadní opatření. V případě, že se prokáže provinění i vyšších velitelských struktur, dopadnou ty konsekvence i na ně," prohlásil Barták.

"V souvislosti s úsilím zamezit nebezpečí pronikání extremismu do Armády ČR nařídil ministr obrany Martin Barták učinit příslušná opatření, která by tento negativní jev eliminovala," potvrdil Bartákovy hrozby mluvčí vojenské policie.  

Na nebezpeční pronikání neonacistů do armády upozornilo také vojenské zpravodajství. Ve výroční zprávě za loňský rok píše, že někteří vojáci z povolání nebo zájemci o tuto službu inklinují k pravicovému extremismu. Podobné informace tajná služba měla už v předchozích letech.

Podle odborníků počet příznivců extrémní pravice v ozbrojených silách odhadnout nelze, nebude jich prý ale větší počet a pravděpodobně nepředstavují větší bezpečnostní riziko. Problémem podle expertů ale může být předávání zkušeností dalším pravicovým extremistům nebo vynášení munice.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám